Sarmizegetusa -cover
Amintirile zilei Istoria românilor

11 August în istoria românilor

Provincia Dacia Romana, Iancu de Hunedoara, Theodor Bușniță, Nicolae Gărdescu, Cornel Trăilescu, Modest Morariu, Teodor Mazilu, Ovidiu Bălan, Veta Biriș, Harry Tavitian

~ Amintirile zilei* ~

 

Foto: Sarmizegetusa, Dacia Romana

 

106 – Încheierea celui de-al doilea război dacic și constituirea provinciei Dacia Romana

La sfârșitul războiului, Traian a mai rămas în provincie aproape un an pentru organizarea noului teritoriu încorporat în Imperiul Roman. În cadrul acestei organizări au avut loc și numeroase măsurători topografice și recensăminte. Unele date referitoare la aceste acțiuni au rămas consemnate, lăsându-ne mărturie faptul că perimetrul inițial al provinciei era de aproximativ un milion de pași, lungime egală cu 1.480 km, adică o suprafață de aproximativ 240 km2.

106a Provincia Dacia Romană 106-271

O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum (astăzi Moigrad, Sălaj), atesta, la 11 august 106, încheierea celui de-al doilea război dacic și constituirea Provinciei Romane Imperiale Dacia, care a inclus actualele regiuni Oltenia, Banat și Transilvania intracarpatică. Hotarele pot fi stabilite pe baza izvoarelor istorice și a descoperirilor arheologice, care atestă prezența populației romane pe teritoriul dacic și mai ales a castrelor de frontieră. Dacia romană, după Ptolemeu sau Constantin Giurescu, își avea hotare: spre apus Tisa, spre nord munții Carpați, în sud Dunărea, iar spre răsărit râul Hierosos [Siret]. Traseul frontalier poate fi considerat în linii mari următorul: pornind de la vărsarea Tisei în Dunăre, spre nord până la confluența cu Mureșul, apoi pe cursul acestui râu până în dreptul castrului de la Micia, de aici spre nord, paralel cu vârfurile Munților Apuseni, înconjurând întreaga zonă auriferă, Brad–Abrud–Roșia Montană, traseul se continuă pe linia Bologa–Porolissum, de la acest mare centru conturul se îndreaptă spre nord-est până în punctul Tihău, de unde continuă mai departe spre est pe cursul Someșului, până la castrul Ilișua, apoi spre sud-est pe coama interioară a Carpaților Răsăriteni, zonă marcată cu mai multe castre, de la Olteni, hotarul se îndreaptă spre nord-est până la antica Angustia, castru care închidea pasul Oituz, iar din pasul Turnu-Roșu, urmându-se cursul Oltului până la vărsarea acestuia în Dunăre.

106b Sarmizegetusa Regia

Crișana, Muntenia, Maramureș, Bucovina, Basarabia și Moldova erau locuite de dacii liberi. A durat până în 271.

1456 – A încetat din viață Iancu de Hunedoara

Ioan de Hunedoara – latină Ioannes Corvinus – maghiară Hunyadi János – sârbă Janko Sibinjanin – slovacă Ján Huňadi – germană Johann Hunyadi; cca. 1407, Hunedoara – 11 august 1456, Zemun, Serbia

1456 Principe Iancu De Hunedoara (cca.1407-1456). Portret Béla Schäffer

Provenit dintr-o familie înnobilată în 1409, pentru merite deosebite de către Regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, a fost un mare aristocrat al regatului Ungariei, care își avea domeniul feudal la Hunedoara, unul dintre cei mai bogați nobili ai Europei timpului său. A fost Ban al Severinului (1438–1441), Voievod al Transilvaniei (1441–1446), guvernator și regent al Ungariei (1446–1453) și căpitan general al regatului (1453–1456), unul dintre marii comandanți de oști din vremea sa. A fost tatăl Regelui Ungariei Matia Corvin. A participat alături de Regele Vladislav I al Ungariei la toate războaiele antiotomane sau civile, a primit titlul de Prinț (Princeps) de la Papa Nicolae al V-lea (1448). A sfârșit răpus de ciumă la Zemun, în timpul Asediului Belgradului.

1484 – S-au încheiat lucrările la Cetatea Nouă, construită de Ștefan cel Mare la Roman

Orașul Roman a fost menționat prima dată în 1392 de voievodul Roman I Mușatinul, care i-a dat și numele. Inițial a existat aici o cetate din lemn, de mici proporții, căreia ungurii, în vremea luptelor din 1467, i-au dat foc. Din 1483, Ștefan cel Mare a ridicat, în stânga Siretului, o cetate de piatră, care a jucat un rol important mai ales în vremea voievodului Ștefan, decăzând însă sub urmașii acestuia. Se mai păstrează doar câteva ruine, pe albia râului. Dimitrie Cantemir credea că ar fi fost dărmată chiar de Petru Rareș.

1522 – A încetat din viață Martin Siebenbürger (cca. 1475, Sibiu – 11 august 1522, Wiener Neustadt)

Sas transilvănean; Procurator Nationis Hungaricae la Universitatea din Viena; ales de trei ori decan al Facultății de Drept din Viena; din 1512, concomitent a îndeplinit funcția de jude orășenesc al Vienei și primar al Vienei.

1690 – Bătălia de la Zărnești-Tohani

În anul 1688, armata imperială a intrat în Transalpina pentru a-l sili pe Constantin Brâncoveanu, proaspăt principe al Valahiei, să li se supună. Un corp de oaste habsburgic, sub comanda lui Donat Heissler a intrat în Țara Românească, la începutul anului 1689, și a înaintat până la București, pe care l-a ocupat. Constantin Brâncoveanu s-a stabilit la Ruși (Prahova), încercând, în repetate rânduri, să-i convingă pe imperiali să revină la masa negocierilor, iar în fața refuzului a solicitat ajutor otoman și tătar, pentru a reveni în scaunul de la București. Apelului său au răspuns Cerchez Ahmed pașa și Gazi Ghirai, fiul hanului tătar. Posibilitatea unui încleștări de forțe habsburgo–tătaro-otomane l-a îngrijorat pe Donat Heissler, care și-a retras trupele spre Transilvania. 1690 Bătălia Zărnești– Tohani Constantin Brâncoveanu Moartea principelui Mihai Apafi I (15 aprilie 1690) și problema succesiunii la tron au complicat situația politică locală. Constantin Brâncoveanu a decis să intervină în problemele interne ale statului transilvan, încercând să impună candidatura lui Emeric Thököly, liderul curuților și adversar declarat al Vienei. Bătălia dintre detașamentele lui Heissler și armata eterogenă coordonată de Thököly, formată din trupe transilvane, otomane, tătare, corpul armat al lui Brâncoveanu, ca și cel trimis de omologul să moldovean, Constantin Cantemir, s-a desfășurat la Zărnești, la 11/21 august 1690. Imperialii au suferit o grea înfrângere, Donat Heissler fiind luat prizonier. Coaliția otomano-tătaro-munteano-moldoveană l-a impus pe Thököly Imre principe al Transilvaniei. Domnul muntean s-a retras spre București, evitând contraofensiva Casei de Austria, prin Ludwig von Baden. După restabilirea raporturilor dintre casa de Habsburg și Transilvania, relațiile diplomatice dintre Constantin Brâncoveanu și Viena au cunoscut o evoluție favorabilă.

1888 – S-a născut Maximilian Costin

11 august 1888, Piatra Neamț – 24 august 1938, București

Muzicolog, violonist, profesor de muzică la Conservatorul din București; director al Conservatorului din Timișoara; unul dintre fondatorii revistei Muzica și ai Societății Amicii muzicii. A scris lucrări didactice, studii și transcripții pentru vioară, traduceri, de exemplu volumul Vioara, maeștrii și arta ei: George Enescu.

1891 – S-a născut Constantin Marinescu

11 august 1891, Șerbănești-Poduri/Pucioasa, Dâmbovița – 1 aprilie 1982

Istoric, membru corespondent (din 1928) al Academiei Române. A obținut licența în Drept, Litere și Filozofie la Universitatea București și în anul 1918 a devenit Doctor în Litere. Și-a continuat specializarea în Istorie universală la Sorbona și la École nationale des chartes. A fost profesor de istorie universală la Universitatea din Cluj, unde a funcționat apoi ca director al Institutului de Istorie (1925–1943), după care s-a transferat la București, cercetător la Facultatea de Istorie a Universității București. A făcut studii privind istoria medievală românească și cea străină. În 1941 a fost numit director la Școala Română de la Fontenay-aux-Roses din Paris. În 1948, după ce a fost demis din funcție și exclus din Academie, a refuzat să se reîntoarcă în țară, predând la mai multe universități din Occident.

1900 – S-a născut Theodor Bușniță

11/24 august 1900, Chișinău, Basarabia, Imperiul Rus/Moldova – 22 august 1977, București

1900-1977 Zoolog Theodor BuşniţăZoolog, hidrobiolog, ihtiolog și histolog, membru corespondent (din 1935) al Academiei de Științe din România, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. A urmat Facultatea de Științe Naturale a Universității din București, absolvind în 1924. A organizat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, prima școală medie de pescuit și piscicultură din țară (1928). A condus Institutul de Cercetări Piscicole. Din lucrările sale: Bogăția piscicolă a RPR, Atlasul peștilor din apele RPR (în colaborare), Limnologia sectorului românesc al Dunării, Monografia zonei Porților de Fier (în colaborare).

1900 – S-a născut Ștefan Lupașcu

Stéphane Lupasco; 11 august 1900, București – 7 octombrie 1988, Paris

Filosof român stabilit în Franța. Provenea dintr-o familie de boieri moldoveni. În 1916 a ajuns în Franța, unde a trăit până la sfârșitul zilelor sale. Între anii 1924–1927, a studiat Filosofia, Biologia și Fizica (cu Louis de Broglie) la Sorbona, unde s-a licențiat în 1928. În 1926 a publicat la Paris primul și singurul său volum de poezii, Dehors…. 1900-1988 Filosof Ștefan LupașcuÎn 1935 a publicat prima sa operă filosofică, teza de doctorat intitulată Du devenir logique et de l’affectivité [Devenirea logică și afectivitatea], susținută la Sorbona, sub conducerea lui Abel Rey și publicată în două volume: Le dualisme antagoniste et les exigences historiques de l’esprit și Essai d’une nouvelle théorie de la connaissance, publicând, în același an, o teză complementară, La physique macroscopique et sa portée philosophique. După război, a fost numit cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, la secțiunea Epistemologie. A fost membru fondator al Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires (CIRET), redactor la Revue philosophique din Paris; membru al comitetului de redacție al revistei Ring des Arts [Cercul de Artă Contemporană] Zürich, apoi membru consiliului de redacție al revistei 3e Millénaire.

1903 – S-a născut Nicolae Gărdescu

11 august 1903, București – 25 iunie 1982, București

1903-1982 Actor Nicolae GărdescuCunoscut actor de film, teatru, televiziune și vodevil. Format la școala marelui Constantin Nottara, s-a remarcat în genul comic și de vodevil, pentru a crea, la începutul anilor ’70, rolul cu care a rămas în memoria multora: Baronul von Münchhausen din serialul TV Aventurile căpitanului Val-Vîrtej. A fost actor la Teatrul Armatei azi Teatrul „Nottara” și a avut numeroase înregistrări de teatru radiofonic și televiziune, dar și în filme: Aventurile lui Tom Sawyer și Moartea lui Joe Indianul, seria Haiducii, Celebrul 702. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural cl.II „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967).

Celebrul 702 (1962) • Regia Mihai Iacob, cu Radu Beligan, Ion Finteșteanu, Sanda Toma, Jules Cazaban, Ștefan Ciubotărașu, Mircea Șeptilici, Nicolae Gărdescu [preot Davis, capelanul închisorii], Fory Etterle, Dem Rădulescu, Amza Pellea etc.

1911 – A încetat din viață Alexandru Bibescu (3 iunie 1842 – 11 august 1911)

Prinț, om de litere, poet, lingvist, eseist și muzician.

1926 – S-a născut Cornel Trăilescu

11 august 1926, Timișoara – 8 ianuarie 2019, București

Dirijor, compozitor și pianist, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A urmat studii muzicale la Conservatorul Municipal și la Institutul de Artă din Timișoara (1945–1949), în paralel fiind corepetitor la Opera Română din Timișoara. 1926-2019 Dirijor Cornel TrăilescuDe-a lungul timpului, a fost maestru de cor la Teatrul de Stat de Operetă din București, concomitent, lucrând la Opera Română din București, întâi dirijor de cor, apoi dirijor și, în final, director (1992–1993). În lunga sa carieră, a dirijat concerte simfonice și spectacole de operă la Timișoara, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și în Italia, URSS, Polonia, Franța, Germania, Bulgaria, Finlanda, Spania etc. A primit mai multe distincții: Ordinul Meritul Cultural cl.IV, cl.III (1971), în grad de cavaler (2004). A compus muzică de teatru: Motanul încălțat (operă pentru copii) Domnișoara Nastasia (balet în 9 tablouri), Primăvara (balet în 3 acte), Albă ca zăpada (balet); muzică vocal-simfonică: Omul țării (cantată pentru cor mixt și orchestră); muzică simfonică: Suită pentru orchestră; muzică de cameră: Suită pentru pian, Cvartet de coarde în re major, Sonată în sol major pentru vioară și pian, Sonată pentru oboi și pian; muzică vocală: Balada unui greier mic pentru voce și pian, pe versuri de George Topârceanu, Visătorul pentru voce și pian, pe versuri de Lucian Blaga etc.

Motanul Încălțat Operă pentru copii in 3 acte, Muzica: Cornel Trăilescu, Libretul: Tudor Mușatescu și Nina Stoiceva

1929 – S-a născut Modest Morariu

11 august 1929, Cernăuți – 15 aprilie 1988, București

Poet, eseist, prozator și traducător. S-a născut într-o familie de intelectuali bucovineni. A fost elev al Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din orașul natal dar, pentru că părinții lui s-au refugiat în România, a urmat cursurile mai multor licee din țară, în localitățile unde părinții săi s-au mutat în timpul refugiului. În tot acest timp a fost nevoit să-și câștige singur existența și a lucrat în exploatări forestiere, ca funcționar, dar și ca reporter la ziarul județean Steagul Roșu din Petroșani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în 1954.

1929-1988 Modest Morariu și Petre Stoica (bulbucata)

A debutat în revista Steaua (1958). A colaborat cu poezie, proză, eseistică literară și de artă la publicații din țară, dar și din străinătate. Din 1959, după un stagiu la La Roumanie Nouvelle, după ce a fost corector la Gazeta literară, a devenit redactor la editura Meridiane, unde a îngrijit mai multe albume de artă. A publicat trei volume de versuri: Povestire cu fantome, Spectacolul de pantomimă, Ovăzul sălbatic; un roman: Întoarcerea lui Ulise și două de eseuri: Între relativ și absolut, Itinerarii. A tradus, printre alții, din Jules Renard, Stendhal, Julien Green, André Malraux și Albert Camus.

1930 – S-a născut Teodor Mazilu

11 august 1930, București – 18 octombrie 1980, București

Dramaturg și prozator. A absolvit Facultatea Muncitorească și Școala de Literatură „Mihai Eminescu”. A debutat cu poezie în Flacăra (1949); a debutat editorial cu Insectar de buzunar, culegere de foiletoane și schițe satirice, în 1956. A colaborat la Contemporanul (cronică sportivă), Flacăra (foiletoane satirice), Luceafărul (eseuri pe teme morale), România literară. 1930-1980 Dramaturg Teodor MaziluA fost autor de piese de teatru și scheciuri pentru televiziune. A publicat schițe: Galeria palavragiilor, Vara pe verandă, Doamna Voltaire; nuvele: Înmormântare pe teren accidentat; romane: Bariera, Aceste zile și aceste nopți, Într-o casă străină (2 vol.), O singură noapte eternă; teatru: Proștii sub clar de lună, Acești nebuni fățarnici, Acordeonistul, Frumos e în septembrie la Veneția, Mobilă și durere, Somnoroasa aventură, Amorul unui subaltern; poezii: Cântece de alchimist; eseuri: Ipocrizia disperării. A tradus, în colaborare, din Massimo Azeglio, Marti Larni, Carlo Manzoni. Ceea ce îl caracterizează pe Mazilu este însă teatrul său, adesea asemănat cu cel al lui Caragiale. În ciuda cenzurii severe din acea perioadă el a reușit să-și câștige publicul luând în zeflemea absurdul caracteristic regimului despotic. Piesa Proștii sub clar de lună, pusă în scenă de Lucian Pintilie în 1963 la Teatrul „Bulandra” a fost scoasă de pe afiș pentru o vreme de autorități. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1969, 1978), Premiul Asociației Scriitorilor din București (1975), Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1959).

Teodor Mazilu – Proștii sub clar de lună (1994) Teatru radiofonic • Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Virginia Mirea, Șerban Cellea, Tamara Buciuceanu-Botez, Mitică Popescu, Gheorghe Pufulete

1932 – S-a născut Ioan Mânzatu

11 august 1932, Băbdiu–Bobâlna, Cluj

Fizician, scriitor și politician. Are o experiență de patru decenii în domeniul fizicii nucleare și al cercetării biotehnologice. 1932 Fizician Ioan MânzatuDeși la bază este profesor universitar, post pe care l-a ocupat la începuturile carierei sale, a deținut diferite funcții în aparatul de stat, printre care: asistent special al președintelui Comitetului de Stat pentru Energia Nucleară, consilier științific pentru dezarmare în Ministerul Afacerilor Externe. Este membru al Societății Europene de Fizică și a elaborat lucrări teoretice și experimentale în domeniul fizicii atomice și nucleare, aplicații cu izotopi, biofizică și biotehnologie. Dintre lucrările sale publicate: Catastrofa mezonică (în colaborare cu Gheorghe Săsărman), Paradoxala aventură, Chemarea nesfârșitului etc. Pe plan politic, a fost președintele fondator al Partidului Republican, din partea căruia a candidat la președinția României în anul 1992.

1938 – S-a născut Octav Bjoza

11 august 1938, Iași

Luptător anticomunist, deținut politic, om politic. Absolvent al Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov (1956), student al Facultății de Geografie-Geologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, între 1956–1958, a făcut parte împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori din organizația anticomunistă Garda Tineretului Român din Brașov, inițiată în 1956 de Nicolae Vlad sub forma unui cerc literar și ulterior transformată într-o organizație anticomunistă, având drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din țara noastră pe calea violenței”. Cei 15 au fost arestați și condamnați la pedepse ce însumau peste 230 ani închisoare, pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Octav Bjoza, student în anul I la data arestării, a fost anchetat timp de două luni la Securitatea din Iași și condamnat la 15 ani muncă silnică. A trecut prin închisorile Uranus (București), Brașov, Codlea, Văcărești, Gherla, Jilava, Galați, Brăila și lagărele din Balta Brăilei (Strâmba, Stoienești, Salcia, Bacul 4, Periprava – Grind), fiind eliberat în iunie 1962. S-a căsătorit imediat cu prietena sa, Carmen Sireteanu care l-a așteptat și cu care a avut un fiu, Mircea. Abia în 1965 i s-a permis reluarea studiilor superioare, urmând Facultatea de Electromecanică a Universității Brașov, absolvită în 1972. A lucrat la Trustul de Instalații și Montaje Brașov și la Trustul Electromontaj București, Șantierul Brașov, unde în decembrie 1989, a fost ales cu unanimitate de voturi de către salariați, președinte al Frontului Salvării Naționale, funcție exerciată până în momentul în care și-a dat seama că „salvarea” se referea la activiștii de partid, securiști și milițieni. A fost membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) Brașov, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (2008–2021).

1942 – S-a născut Ovidiu Bălan

11 august 1942, Corbița, Vrancea

Dirijor. A absolvit Summa cum laude în 1968 Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa prof. Iosif Conta, urmând ulterior Cursurile Internaționale din Școala din Hilversum, Olanda, Școala de vară a Academiei de Muzică din Nisa, Franța. În 1973 a fost invitat în SUA, unde a studiat cu mari dirijori, alături de orchestre celebre, de la Eugene Ormandy și Orchestra Simfonică din Philadelphia, la Sir Georg Solti și Orchestra Simfonică din Chicago, Zubin Mehta și Orchestra Simfonică din Los Angeles, Aldo Ceccato și Orchestra Simfonică din Detroit, Lorin Mazel și Orchestra Simfonică din Cleveland, Pierre Boulez și Orchestra Simfonică din New York sau Seiji Ozawa și Orchestra Simfonică din Boston.

Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul pentru pian nr. 3 • Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Dirijor Ovidiu Bălan, Pian Michele Fazio

A fost director artistic și manager, apoi dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora”, dirijor al Filarmonicii Naționale din Chișinău, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, director muzical al Orchestrei Simfonice „Domenico Cimarosa” din Aversa, Italia.

1942 Dirijor Ovidiu Bălan

A fost distins cu Premiul Asociației de Teatru și Muzică din București (1975), Premiul Asociației Criticilor de Artă din București pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de Beethoven (1979), Ordinul Meritul Cultural pentru activitatea artistică (1982), Premiul Maestru al Artelor în Chișinău (1994), Premiul presei pentru cea mai bogată activitate artistică în Italia (2000).

Ludwig van Beethoven – Simfonia a V-a în Do minor, Op. 67

1949 – S-a născut Veta Biriș

11 august 1949, Veseuș–Jidvei, Alba

Cântăreață de muzică populară de pe Valea Târnavei Mici. A debutat în 1967 în concursul Dialoguri la distanță ca reprezentantă a Regiunii Mureș, cu cântecul Bădiță de pe Tîrnavă, primind nota 10. A realizat primele înregistrări audio la Radio Târgu Mureș și s-a consacrat după participarea la concursul Floarea din grădină. Din acest moment, artista a avut o ascensiune rapidă, reușind să se situeze printre soliștii cei mai îndrăgiți ai cântecului popular, promovând cu mare succes folclorul din zona Târnavelor, dar și readucând în actualitate vechi cântece populare patriotice. A lucrat în emisiuni – nu doar de folclor – cu nume celebre din Televiziunea Română: Tudor Vornicu, Ileana Popovici, Marioara Murărescu etc. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – Arta Spectacolului.

Veta Biriș – Eu te-am iubit

1952 – S-a născut Harry Tavitian

11 august 1952, Constanța

Compozitor, pianist și interpret de muzică de jazz, considerat „cel mai important jazzman român contemporan” [International Herald Tribune, 19 oct 1990]. S-a născut într-o familie de armeni din Constanța, a studiat pianul clasic de la 6 ani, iar la 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. A absolvit Academia de Muzică București. 1952 Jazzman Harry TavitianA debutat în 1974, la prima ediție a Festivalului de Jazz Sibiu – a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session. S-a dedicat exclusiv jazz-ului, a fondat grupul Creativ, cu care a câștigat Premiul I pentru debut la Festivalul Internațional de Jazz Sibiu 1980. A condus Clubul de Jazz al Bibliotecii Județene Constanța (1978–1987), a organizat, la Teatrul Dramatic, Atelier de improvizație, manifestare singulară pe plan național, însumând 35 de ediții, continuată de Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați. Din ianuarie 1990 este realizator al emisiunilor Jazz Context și Nația și Civilizația Armenilor de la Radio Constanța. A susținut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia etc.

Harry Tavitian & Creativ ‎– Horizons (Album)

1961 – A încetat din viață Ion Barbu (Dan Barbilian; 18 martie 1895 – 11 august 1961)

Poet și matematician; unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici; reprezentant al modernismului literar românesc.

1978 – S-a dat în folosință linia de telecabină Bușteni–Cabana Babele

Traseul telecabinei, care urmărește Valea Jepilor, are 4.350 de metri (cel mai lung din țară și al treilea din Europa la momentul respectiv) și o diferență de nivel de 1.237 de metri, trecând la o înălțime medie de 160 m peste una dintre cele mai frumoase zone alpine din România.

1978 Telecabina Bușteni- Babele

De-a lungul drumului parcurs până la Cabana Babele, turiștilor li se dezvăluie succesiv priveliști panoramice spre Vâlcelul Înspumat, Cascada Caraiman, amfiteatrul Văii Jepilor, abruptul sudic al Caraimanului, versantul Jepilor Mici, platoul Bucegilor, la marginea cărora se află Cabana Caraiman.

1979 – S-a născut Simona Manole Mărcan

11 august 1979, Ploiești

Soprană, solistă la Opera din Brașov. A început studiile de Canto la 17 la Liceul de Muzică și Arte Plastice Ploiești, 1979 Soprană Simona Manole Mărcanîn particular continuând studiul cântului liric cu maestra Arta Florescu. A studiat la Facultatea de Muzică a Universitatii Transilvania din Brașov (1999–2004), secția Canto la clasa Cristina Soreanu, debutul ca solistă având loc în 2004, odată cu susținerea examenului de licență, cu rolul Micaela din Carmen de Bizet. A fost angajată în corul Operei Brașov, din toamna anului 2004 a devenit solistă a Operei Brașov susținând numeroase spectacole de operă, operetă, recitaluri și producții pentru copii.De asemenea a sustinut numeroase concerte de arii și recitaluri la Filarmonica și Muzeul de Artă Brașov și Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti. A colaborat cu TVR Cultural la realizarea emisiunii Ciclul Muzica Operei Complete – Tinere talente și a avut apariții la televiziunile locale. Este căsătorită cu tenorul Adrian Mărcan.

Giacomo Puccini – Boema

1981 – S-a născut Grasu XXL

Dragoș Nichifor; 11 august 1981, Buhuși, Bacău

Rapper. Provenind dintr-o familie romă cu tradiție în domeniul muzical, orfan de ambii părinți de la 13 ani, cântă de la vârsta de 14 ani. 1981 Rapper Grasu XxlS-a lansat cu discul Personajul negativ, în colaborare Paco 10 Grei (1999). A colaborat cu Tataee de la B.U.G. Mafia, Roxana, Maximilian, Mahsat și Kiper. A lansat primul său album solo, Curaj în 2006, inedit atât prin sunet, cât și prin modalitatea interpretării. În 2007 a înființat casa de producție muzicală Okapi Sound împreună cu Agresiv, Guess Who, Paco, Maximilian, Spike și Tranda. Are o fetiță cu Laura Andreșan, care i-a inspirat cântecul Tu, Mărie. În 2013 a fost implicat într-un accident grav auto, suferind un traumatism cranio-cerebral, pe când se întorcea de la Baia Mare, de la un concert.

Grasu XXL – Drumul Spre Succes

1982 – S-a născut Magdalena Paraschiv

Magdalena Elena Paraschiv; 11 august 1982, Buzău

Jucătoare de handbal care joacă pe postul de extremă dreapta. A jucat la echipele: 1982 Handbalistă Magdalena ParaschivU Remin Deva, Rapid CFR București, U Jolidon Cluj (Medalie de argint în Liga Națională – 2010, 2011, 2012; Medalie de bronz în Liga Națională – 2007, 2013) U Alexandrion Cluj, CSM Bistrița (Medalie de bronz în Cupa României – 2017), în prezent legitimată la clubul Gloria Bistrița (Medalie de bronz în Liga Națională – 2019). A fost componentă a naționalei de handbal a României. Împreună cu naționala, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Handbal Feminin din 2010, desfășurat în Danemarca și Norvegia, iar în sezonul 2012–2013, s-a calificat împreună cu Universitatea Jolidon Cluj în grupele Ligii Campionilor EHF.

1990 – România a decis să respecte embargoul total impus Irakului

Stabilit de Consiliul de Securitate al ONU ca urmare a invadării Kuweitului de către Irak, embargoul a afectat grav interesele economice ale țării noastre, provocând pagube de miliarde de dolari și blocarea creanțelor României asupra Irakului.

1993 – S-a născut Alexandru Voicu

11 august 1993, Botoșani

Actor de teatru, film și televiziune. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, Specializarea Arta actorului, clasa Doru Ana, promoția 2015, urmată de masterul în Arta actorului, clasa Tania Filip. 1993 Actor Alexandru VoicuA jucat pe scena UNATC, la Teatrul Luni de la GreenHours, Teatrul Excelsior, Teatrul Act, Godot Cafe Teatru, Teatrul Național București. Din 2017 joacă la Teatrul Mic, apărând în Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, Viața și moartea lui Richard al II-lea de William Shakespeare, Vinovat.Nevinovat de Gelu Colceag și Vlad Corbeanu, Cântăreața cheală de Eugen Ionescu, Menajeria de sticlă de Tennessee Williams, Tartuffe sau Impostorul de Molière. A apărut și în filme: 6,9 pe scara Richter, Umbre, Noaptea ursului. A primit Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la Festivalul 10 minutes play (2014), Premiul de debut la Maratonul Teatrului Independent și Cel mai bun actor în rol principal Gala UNATC (2015), Premiul TIFF 10 pentru film și Marele premiu „Ștefan Iordache” la Gala HOP 2016.

6,9 pe scara Richter (2015) Trailer • Regia Nae Caranfil. Cu: Teodor Corban, Lauențiu Bănescu, Ionuț Grama, Ovidiu Niculescu, Alexandru Voicu, Adrian Văncică, Alexandru Papadopol etc.

1999 – Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în România

A fost considerată cea mai spectaculoasă eclipsă totală de soare, vizibilă la noi. România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa, iar Bucureștiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate. S-a aflat în zona de maximum la 14:07, ora locală.

Eclipsa de Soare din 11 august 1999 [TVR]

2000 – A încetat din viață Serge Leibovici (10 iunie 1915 – 11 august 2000)

Psihanalist, pedopsihiatru și profesor de psihiatrie francez de origine română; unul dintre cei mai mari specialiști în psihiatria copilului.

2008 – A încetat din viață Vasile Socoliuc (7 august 1937 – 11 august 2008)

Artist plastic; nume de referință în grafica românească contemporană.

2009 – A încetat din viață Valeriu Lazarov (Valeriu Lazarov Lesner; 20 decembrie 1935 – 11 august 2009)

Producător de televiziune stabilit în străinătate, inițial în Spania, apoi în Italia; a condus postul spaniol Tele 5; și-a înființat propria companie de producție, Prime Time Communications.

2018 – A încetat din viață Radu Demian (10 aprilie 1938 – 11 august 2018)

Rugbyst și antrenor de rugby, supranumit „Gigantul Carpaților”; inginer.

2020 – A încetat din viață Ana Ruxandra Ilfoveanu (5 decembrie 1947 – 11 august 2020)

Pictoriță și desenatoare, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România; soția marelui pictor Sorin Ilfoveanu.

2021 – A încetat din viață Marius Leonte (20 februarie 1964 – 11 august 2021)

Artist vizual, sculptor, desenator; a activat ca artist independent; a jucat un rol important în lumea artistică, organizând al simpozioane de artă contemporană.

2023 – A încetat din viață Sherban Lupu (Șerban Lupu; 22 iunie 1952 – 11 august 2023)

Violonist american de origine română; considerat unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol; unul dintre cei mai însemnaţi interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu.

 

#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanianmusic #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemories

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „11 August în istoria românilor

Lasă un răspuns