România frumoasă

Din Bucureștiul interbelic – Blocul ARO

Blocul ARO


S-a numit Blocul Aro până în 1948, când a fost redenumit Blocul Patria. Proiectat de arhitectul Horia Creangă (nepotul marelui scriitor), a fost  primul bloc-turn construit pe bulevardul Magheru. Este format din două aripi, una de șapte etaje spre bulevard și una de patru pe lateral, articulate cu un turn masiv de P+10 etaje. Construit în plină criză economică la nivel global, s-a realizat în etape, fără risipă de ornamente.

La parterul blocului este celebrul Cinematograf Patria, inaugurat la 16 ianuarie 1935 sub numele de Cinematograful ARO. La darea în folosință, sala era dotată cu  „instalație electrică și de aer condiționat”. Avea o capacitate de 1200 de locuri.

 

În afară de proiecții de filme, sala a fost folosită și pentru alte evenimente. Sunt notabile cele două concerte extraordinare ale Filarmonicii Române, susţinute de sub bagheta lui George Enescu şi cu Pablo Casals la violoncel, în 9 decembrie 1937, respectiv noiembrie 1938.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Sala Aro au avut loc concertele duminicale ale Filarmonicii, iar după ce Teatrul Național a fost distrus de bombardamentele din 1944, Sala Aro a găzduit și spectacole de teatru. Cinematograful este închis din decembrie 2015

#Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Din Bucureștiul interbelic – Blocul ARO

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: