Istoria României România frumoasă

Din Bucureștiul Vechi – Ateneul Român

 

Ateneul Român

14feb - Holul-principal1.jpgConstruit în urmă cu mai bine de 120 de ani, palatul Ateneului Român este nu numai unul dintre simbolurile Bucureştiului ci ale întregii ţări. Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construită între 1886–1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron, în Grădina Episcopiei, teren care aparținea familiei Văcăreștilor. Construit pentru a fi un palat al artelor şi ştiinţelor, Ateneul este circular, dominat de o mare cupolă, cu fațada principală în stil neoclasic, are aspectul unui templu ionic, cu șase coloane frontale și două laterale. 14feb - Ateneul-Roman.jpgLa intrarea principală, cele opt coloane ionice au proporții similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole. Împrejurul marii cupole a edificiului se pot vedea, săpate în zid, numele unor învățați cunoscuți. Fațada este un peristil cu lățimea de 48 m. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care reprezintă cinci mari domnitori ai țării.


14feb - Scara.jpgCosturile realizării proiectului fiind ridicate, Societatea Literară nedispunând de întreaga sumă necesară, dar şi din lipsa unei implicări din partea autorităţilor statului din acea vreme, s-a apelat la o subscripţie publică naţională pentru completarea sumei necesare începerii construirii aşezământului. Colecta publică a avut sloganul Dați un leu pentru Ateneu!

14feb - Scena.jpgCu toate că în anul 1888 construcţia era parţial finalizată, datorită lipsei de fonduri, Ateneul este dat în folosinţă pe 14 februarie, lucrările continuând până în anul 1897. Încă de la darea în folosinţă, în sălile Ateneului încep să aibă loc conferinţe, expoziţii de pictură, concerte ale Societăţii Filarmonice Române. În prezent, adăpostește și sediul Filarmonicii „George Enescu”

Mai mult: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-s-a-nascut-un-simbol-al-romaniei-ateneul-roman

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Din Bucureștiul Vechi – Ateneul Român

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: