Istoria României România frumoasă

Din Bucureștiul Vechi – Calea Victoriei

CaleaVictoriei - Calea-Victoriei-vedere

Calea Victoriei

Azi avem o temă foarte generoasă, care nu încape într-o singură zi…


Calea Victoriei  este una din cele mai vechi căi ale Bucureștiului. La început, era Drumul Brașovului (între Bulevardul Regina Elisabeta și Piața Victoriei), iar partea cuprinsă între Piața Națiunilor Unite (fostă Piața Senatului) și Bulevardul Regina Elisabeta era cunoscută în acea vreme sub numele de Ulița Mare spre Sărindar pentru că ducea la Biserica Sărindar (aflată pe locul unde astăzi este Cercul Militar Național). Drumul Brașovului nu făcea parte din București, fiind inclus în urbe abia sub domnia lui Constantin Brâncoveanu.

Drumul rezultat din unirea Drumului Brașovului cu Ulița Mare spre Sărindar a fost deschis în anul 1692 sub numele de Podul Mogoșoaiei, fiind construit pentru a asigura o cale de legătură între moșia voievodului, Mogoșoaia și palatul domnesc, amplasat în apropierea Curții Vechi. Ulița nouă era pavată cu trunchiuri de copaci, de unde denumirea de Podul Mogoșoaiei. Noua arteră a devenit repede principală, de-a lungul ei construindu-se case boierești, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux, cafenele și instituții de stat. La începutul secolului al XVIII-lea, strada era luminată cu „șomoioage îmbibate cu păcură sau rășină”, în timpul domnitorului Grigore Ghica s-a pavat cu piatră, iar în 1882 au apărut primele instalații electrice din București, în fața Palatului Regal de pe Calea Victoriei, apoi în fața teatrului.

Calea VictorieiDupă ce, la 8 octombrie 1878, armata română își face intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independență, Podul Mogoșoaiei primește numele de Calea Victoriei, nume care s-a păstrat până în zilele noastre.

Traficul pe Calea VictorieiCum petreceau bucureștenii pe Calea Victoriei? În primul rând trebuie amintite plimbările… pe jos sau cu trăsura, musai pe Calea Victoriei – era locul ideal unde să etalezi o toaletă sau o pălărie nouă, iar domnii… o cucerire nouă!

Domnii mergeau la Capșa să vânture ideile politice… iar politica nu era pentru doamne în acele vremuri, așa că așteaptau în trăsură, în stradă, unde chelnerii le serveau cu înghețată… În perioada interbelică, întreaga boemă literară era la terasa Oteteleșanu (unde este azi Palatul Telefoanelor) sau la Casa Capșa. Duminica Pe Calea VictorieiAici se discuta politica, se dezbăteau ideile literare și tot aici, toată lumea bârfea pe toată lumea. Evident, cele mai mari scandaluri literare se întâmplau tot aici. Și tot la Casa Capșa se făceau și se desfăceau de multe ori alianțe politice… Și apoi… teatrul, Terasa Cărăbuș, terasele unde cântau nume mari ca Zavaidoc, Jean Moscopol, Maria Tănase și unde se dansa până dimineața… Eh, alte vremuri!

Mâine vom vorbi despre clădirile cele mai importante de pe Calea Victoriei: Palatul Poștelor, Biserica Zlătari, Sediul central CEC, Cercul Militar Național, Casa Capșa, Palatul Telefoanelor, Palatul Regal, etc.

Va urma

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

2 comentarii la „Din Bucureștiul Vechi – Calea Victoriei

  1. Pingback: Din Bucureștiul Vechi – Pe Calea Victoriei

  2. Pingback: Din Bucureștiul Vechi – Pe Calea Victoriei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: