Istoria României România frumoasă

Din Bucureștiul Vechi – Pe Calea Victoriei

CaleaVictoriei - Calea-Victoriei-Hotel-Lafayette

Pe Calea Victoriei

 

Mergem azi la o plimbare scurtă… Plecăm din Piața Națiunile Unite (fostă Piața Senatului) trecem podul peste Dâmbovița și intrăm pe Calea Victoriei. Pe partea dreaptă, impunător, este Palatul Poștelor. Este construit pe vechiul amplasament al Hanului Constantin Vodă – construit de Constantin Brâncoveanu, pe locul vechii case a boierului Constantin Aga Bălăceanu. Hanul a fost distrus în incendiul din 1847. S-a înălțat apoi o construcţie masivă din lemn, în care a funcţionat la început Circul Hüttermann, apoi Circul Suhr, care a fost demolată la rândul ei în 1877, terenul viran fiind cunoscut în epocă sub numele Piaţa Constantin Vodă.


Palatul Poștei Centrale - VederePalatul poștelor s-a construit între 1894–1900, pentru lucrare, Ministerului de Interne (care avea Poșta în subordine) i s-a alocat un credit de 3.000.000 de lei aur. Desemnat să realizeze planurile noii clădiri, arhitectul Alexandru Săvulescu, a fost trimis să viziteze capitale europene pentru a studia clădirile de poștă de pe-acolo, împreună cu directorul poștelor de atunci, Ernest Sturza. Au călătorit la Paris, Viena, Torino, Milano, Veneția, Budapesta, Zurich și Geneva și la întoarcere s-a elaborat un plan pentru Ministerul de Interne, care a ales ca model clădirea poștei din Geneva. A rezultat o clădire în stil neoclasic, fațada principală având trepte pe toată lungimea și un portic susținut de 10 coloane dorice. Extremitățile, formate din două volume proeminente, sunt înălțate și acoperite de câte o cupolă. Palatul are și o curte interioară. Din 1972 este aici Muzeul Național de Istorie a României. Poate vă mai amintiți și statuia lui Traian cu un lup cu fular în brațe, care a dispărut cam la fel de discret cum a apărut…

În continuare, tot pe partea dreaptă vedem (mai puțin acum, fiind încadrată de niște blocuri greoaie), Biserica Zlătari. Este una dintre bisericile vechi ale Capitalei. Inițial, biserica a apartinut Hanului Zlătari. Multe dintre hanurile cunoscute din centrul Bucureștilor aveau în mijlocul curții interioare biserici sau mănăstiri; de altfel nu puține hanuri au apărut ca anexe ale bisericilor și mănăstirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile. La fel era, de exemplu, Mănăstirea Stavropoleos, din vecinătate (cea din fotografia de dimineață), dar și Mănăstirile Colțea, Paraclisul Sf. Ecaterina, Sf. Ioan, Mănăstirea Mihai Vodă, Sf. Spiridon, Biserica Sărindar, etc.

Biserica a fost construita la început, probabil din lemn, pe la jumatatea secolului al XVII-lea, spune legenda, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de niste zlătari, aurari sau argintari, din Mahalaua popii Manta. Actuala biserică, „s-a clădit din nou, din temelii, această Biserică Zlătari, în anul mântuirii 1705 prin ajutorul Domnului Chir Spătarul Mihail Cantacuzino”, după cum scrie în pisanie. Biserica Zlătari găzduiește Moaștele Sf. Mucenic Ciprian – mâna dreaptă a Sfântului, făcătoare de minuni.

Vizavi de biserică, era pe vremuri Hotelul Lafayette, sau Hotelul Francez. Se afla între Palatul CEC și Galeriile Lafayette (actualul Magazin Victoria) – primul magazin mare al Bucureștiului, și poate cel mai „la modă” din anii ’20–’30. Având o arhitectură belle-epoque și un stil pur parizian, hotelul încheia armonios Calea Victoriei. În locul lui exista în secolul al XIX-lea o altă veche clădire boierească ce a puratat mai multe nume: Hotel de France, Hotel de Franța, Hotel Lafayette și în cele din urmă Hotelul Francez. Tot aici se afla și celebra berărie Vârful cu Dor. După daunele minore, dar nerezolvate, aduse hotelului de cutremurul din 1940, la cutremurul din 1977 hotelul a fost grav avariat, dărâmându-se chiar una dintre laturile sale.

Bcr 2012A fost lăsat în paragină, autoritățile nu s-au implicat în restaurare, astfel încât a fost demolat, iar pe locul lui a rămas teren viran până la începutul anilor ’90 când a apărut sediul Bucharest Financial Plaza, o clădire care nu se încadrează nici un pic în arhitectura locului.

Va urma…

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

1 comentariu la „Din Bucureștiul Vechi – Pe Calea Victoriei

  1. Pingback: Din Bucureștiul Vechi – Pe Calea Victoriei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: