Istoria României România frumoasă

~ Bună dimineața din România frumoasă ~

Bună dimineața, dragi români frumoși! Să avem o săptămână plină de zâmbete ! Tocmai pentru că e luni, hai să-ncepem ziua cu un zâmbet!


Mănăstirea Antim

 

Noi fotografii și povești cu Mănăstirea Antim…

Mănăstirea Antim

 

 

Știm că a fost ctitorită de marele ierarh Antim Ivireanul, care la 5 februarie 1713, de ziua prăznuirii Sfintei Agata, s-a hotărât să clădească o mănăstire, pe locul unde era o veche biserică de lemn  cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Sfântul și Marele Mir. De atunci, an de an, scrie el, „să se îmbrace  o fată  cu ie, cu rochie, cu cizme, cu brâu, şi să i se dea 230 bani, pentru căci în ziua pomenirii sale [a sfintei Agata] prin descoperire dumnezeiască am hotărât să zidim biserica”.

Mănăstirea Antim Exterior

 

Sfântul Antim  a pus toată averea sa pentru ridicarea din temelie a acestui Sfânt Lăcaş, „întru slava şi mulţumită însuşi celui întru troiţă Dumnezeu şi întru cinstea şi lauda tuturor sfinţilor dimpreună, încât să fie şi să se numească mănăstire a Tuturor Sfinţilor, cărora am şi închinat-o şi pe numele lor am zidit-o, ca să se prăznuiască întru ea cu mărire şi să se cinstească necontenit cu laude şi cu cântări, ca nişte prieteni ai lui Dumnezeu şi ajutători şi sprijinitori tuturor pravoslavnicilor creştini”.

Mănăstirea Antim Chilii

 

Sfinţirea bisericii a avut loc în anul 1715, după cum reiese şi din pisania frumos sculptată în cadrul portalului monumental al uşii de la intrare

Mănăstirea Antim Pisania

În chilia părintelui Daniil Sandu Tudor din clopotniţă sau în biblioteca Mănăstirii Antim, membrii Rugului aprins se întruneau săptămânal, după săvârşirea slujbelor din biserică, şi purtau discuţii de înaltă ţinută intelectuală şi spirituală. Mănăstirea Antim Clopotnța

Organizația culturală Rugul Aprins, denumită și Grupul de la Mănăstirea Antim, s-a format treptat, începând din 1945, inițiat de vizionarii Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist și Ivan Culighin (duhovnicul mitropolitului Kievului, eliberat din Rostov).

Mănăstirea Antim

Simbolistica Rugului Aprins reprezintă focul etern al credinței care nu se mistuie, rugăciunea neîncetată a lui Hristos. Termenul este din Vechiul Testament și simbolizează rugul văzut de Moise în pustietate care arde și nu se preface în cenușă. Rugul Aprins este un simbol al rugăciunii repetate, al rugăciunii inimii, al adorării lui Dumnezeu

 

Mănăstirea Antim Fântâna

 

Good morning dear friends! A week filled with smiles and achievements! Buongiorno, cari amici! Una settimana piena di sorrisi e risultati! Guten Morgen liebe Freunde! Eine Woche voller Lächeln und Erfolge! Bonjour chers amis! Une semaine remplie de sourires et de réalisations! ¡Buenos dias queridos amigos! ¡Una semana llena de sonrisas y logros! Jó reggelt, kedves barátaim! Egy héttel tele van mosolyokkal és eredményekke!

 

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #ManastireaAntim

 

0 comentarii la „~ Bună dimineața din România frumoasă ~

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: