România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Cristi Puiu – Today’s Memory

3 - Cristi-Puiu-1967

Cristi Puiu

Cristi Puiu

3 aprilie 1967, București


 

Cristi Puiu este regizor și scenarist contemporan. A făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziție în Lausanne, Elveția, împreună cu alți tineri artiști români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d’Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași școală, pe care a absolvit-o în 1996.

În anul 2004 a fondat cu soția sa, Anca Puiu și Alex Munteanu casa de producție cinematografică Mandragora. A debutat ca regizor în 2001 cu filmul Marfa și banii, care a obținut mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta a fost filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.

Marfa și banii (Stuff and Dough) (2001)

A continuat cu un film de scurt-metraj, Un cartuș de Kent și un pachet de cafea, film de asemenea, premiat.

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (Cigarettes and Coffee) • Golden Bear, Best Short Film at Berlin Film Festival 2004

Al doilea film de lung-metraj, Moartea domnului Lăzărescu, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat lung-metrajul de ficțiune Aurora, în care a interpretat personajul principal. Este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, Marfa și banii și Moartea Domnului Lăzărescu, alături de Răzvan Rădulescu.

Este scenaristul filmului său Un cartuș de Kent și un pachet de cafea, apoi în colaborare cu Răzvan Rădulescu, a scris scenariul la Niki Ardelean, colonel în rezervă, regizat de Lucian Pintilie. În 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul Offset după un scenariu scris de Cristi Puiu si Răzvan Rădulescu. Pentru filmul Aurora a scris singur scenariul după 2 ani de prospecții și documentare

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristi_Puiu

 

Moartea Domnului Lazarescu (The Death of Mr. Lazarescu) (2005)

 

***** [In English] *****

Cristi Puiu

born 3 April 1967 in Bucharest

 

Cristi Puiu is a Romanian film director and screenwriter.

Cristi Puiu’s debut as a director was in 2001 with the low budget road movie Stuff and Dough (Marfa și Banii). The film received several awards in international film festivals and competed in the Quinzaines des Realisateurs section of the Cannes Film Festival. Some critics say that this is the film that started the Romanian New Wave in cinema. He continued with a short film, Cigarettes and Coffee (Un cartuș de Kent și un pachet de cafea) (2004), which was awarded the Golden Bear for best short film at the Berlin International Film Festival (2004).

His second film, The Death of Mr. Lăzărescu (Moartea domnului Lăzărescu) (2005), was a critical success, being awarded the Prix Un Certain Regard at the Cannes Film Festival and numerous awards at other international film festivals.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Cristi_Puiu

 

Sieranevada

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #CristiPuiu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Cristi Puiu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: