Istoria României România frumoasă

Măriuca, eroina din Primul Război Mondial

6 - DSC07488-e1554545722205

Dsc07431

În mausoleul de la Mărăşeşti se află mormântul singurului copil înmormantat în acest loc. Povestea Măriucăi Zaharia, căci despre ea este vorba, e impresionantă.


Dsc07408

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În ziua de 6 august 1917, soldatul român care observa şi raporta mişcările trupelor germane, se afla într-un nuc dintr-o livadă din satul Haret, la 5 km de Mărăşeşti. El spunea totul unui telefonist. Un glonţ rătăcit l-a ucis însă. În această situaţie, telefonistul de la baza nucului ar fi trebuit să se urce în nuc, să observe ce se mai întâmplă, să coboare şi să raporteze însă asta cerea efort şi era periculos.

Atunci Măriuca, pe numele ei Maria Ion Zaharia, cu un curaj de execepţie, îşi dă seama de situaţie şi urcă în pom pentru a  observa şi pentru a spune telefonistului ce fac trupele germane. Deşi telefonistul o îndeamnă să plece, să se ascundă din calea gloanţelor şi a bombelor, Măriucă spune: “Vreau să fac şi eu ceva pentru ţară!”. Astfel Măriuca a raportat ore în şir tot ce vedea de acolo de sus iar artileria română din preajmă şi-a reglat tirul după indicaţiile ei. Informaţiile s-au dovedit foarte preţioase deoarece au ţinut trupele germane pe loc.

Dar la un moment dat nemţii şi-au dat seama că undeva, într-un pom înalt, trebuie să fie un observator. De aceea au tras o ghiulea în direcţia livezii unde era Măriuca. Telefonistul îşi dă seama că au fost descoperiţi şi o îndeamnă pe Măriuca să coboare deoarece prima salvă trasă de germani a retezat multe din crengile copacilor. Măriuca însă vrea să continue transmiterea de informaţii dar, o a doua salvă trasă de nemţi se dovedeşte a fi fatală. Trupul inert al Măriucăi cade din copacul în care a stat ascunsă.

Pentru curajul ei, în satul Haret, în faţa şcolii, se află un monument care aduce aminte de curajoasa fată. Iar nu departe de şcoală, se află o biserică aflată pe aceeaşi parte a şoselei cu şcoala.

Dsc07488 Dsc07487 Dsc07489

 

 

Din dreptul acelei biserici dar pe partea opusă drumului, se desprinde din drumul principal, o uliţă a satului. Dacă ne vom deplasa pe această uliţa circa 100 m până ce intersectează o nouă uliţa, exact pe colţul stâng, în grădina unui localnic, se află un alt mic monument construit exact pe locul unde a fost nucul din care a transmis Măriuca.

Dsc07498 Dsc07494

Când eram elev, am învăţat la şcoală din cărţile de istorie despre fapta de vitejie a Măriucăi. Acum această faptă nu se mai regăseşte în manuale…

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

2 comentarii la „Măriuca, eroina din Primul Război Mondial

    Lasă un răspuns

    %d blogeri au apreciat: