Case la Brebu (Casa lui Moș Gheorghe) / Houses in Brebu (Old Man Gheorghe’s House)
(1908)
Picătura zilnică de frumos de la marele pictor Ștefan Luchian
Ștefan Luchian și Familia Cocea
La externarea din clinica lui Gheorghe Marinescu din anul 1901, Ștefan Luchian a fost preluat de familia Cocea, împovărată de neajunsuri, dar care până la stingerea lui din viață l-a îngrijit „ca pe un frate, ca pe un copil, blânzi cu durerile lui, blânzi cu firea lui complicată și dificilă” (Tudor Arghezi, Cronica). Au stat în chirie în strada Povernei în perioada 1904–1906, în Grozăvești la bariera Filantropiei, în strada Primăverii (azi strada Mendeleev) unde și-a petrecut ultimele clipe din viață. În toate peregrinările sale, Luchian a fost însoțit de către familia Cocea – la Brebu, în Bărăgan, la Moinești.
Împreună cu familia Cocea, în vara anului 1908, Luchian a plecat să picteze la Brebu unde a pictat peste douăzeci de peisaje în pastel, multe dintre ele aflându-se pe cele mai înalte culmi ale genului. Să-l ascultăm pe artist însuși povestind despre Brebu, din scrisoarea adresată unui prieten: „… Sunt foarte mulțumit și lucrez cu atâta dragoste cum nu-mi aduc aminte să fi lucrat vreodată. Dar numai eu știu cu câtă greutate pot să înjgheb cîte un peisăjel. Drumurile sunt rele și lungi și sunt silit să le fac cu carul cu boi. Vezi și tu acum, cum îți vine după vreo trei ceasuri în căruță cu genunchii la gură … Și ce lucruri frumoase; nu te mai saturi uitându-te la ele: mai ales pe lunca Doftanei, este o minune, nu altceva. Ce folos că drumul până acolo mă zdrobește și dacă n-ar fi spleandoarea naturii, care să mă mai învioreze, n-aș mai mișca”.
Azi, Case la Brebu (Casa lui Moș Gheorghe) – Desen – pastel, cărbune şi tempera pe hârtie aflată la Muzeul Naţional de Artă al României
Sursă fotografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian
More info: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian
#Romaniafrumoasa #Romanianvisualart #StefanLuchian
Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian
Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian
Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian
Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian