România frumoasă

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

23 - Icoana-Sfantului-Gheorghe-de-la-biserica-din-Baicoi

Sfântul Gheorghe de Nicolae Grigorescu, Mănăstirea AgapiaSfântul Mare Mucenic Gheorghe (c. 275/280 – d. 23 aprilie 303) a fost un soldat roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.


Țări: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia;

Orașe: Londra, Preston – Anglia; Rio de Janeiro – Brazilia; Pomorie – Bulgaria; Bad Aibling, Bad Brückenau, Bamberg, Bensheim, Bocholt, Eisenach, Grebenstein, Haldern, Hattingen, Mainz-Bretzenheim, Riedlingen, Schwarzenberg/Erzgeb., St. Georgen, Heide_(Holstein) – Germania; Lod – Israel; Ferrara, Genova, Reggio Calabria – Italia; Beirut, Bteghrine – Liban; Insula Gozo, Qormi sau Città Pinto – Malta; Amersfoort – Olanda; Moscova – Rusia; Ljubljana, Piran – Slovenia; Barcelona, Cáceres – Spania; Liov – Ucraina și Borșa, Botoșani, Drobeta Turnu-Severin, Timișoara, Hârlău, Giurgiu, Băilești, Tecuci – România.

Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Savu Moga

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Gheorghe

#Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: