Istoria României România frumoasă

Peștera contelui Bethlen

Undeva la circa 22 km de oraşul Bistriţa, se află pitorescul sat Chiraleş. Este situat între câteva dealuri domoale. În anul 1804, contele Lajos Bethlen începe la Chiraleş construcţia unui castel pe un platou al unuia din dealurile din vecinătatea satului.


Contele, fiind o fire practică şi fiind pasionat de arhitectură a lărgit o grota naturală, la poalele dealului pe care a făcut castelul.

Dsc07874

În acea grotă şi-a amenajat mormântul. Locul a rămas sub numele de „Peştera contelui Bethlen”.

Dsc07892S-a lucrat la această „peşteră artificială”, unde au fost înmormântaţi Klara – soţia contelui şi Lajos Bethlen, aproximativ doi ani şi jumătate.

Dsc07875O inscripţie de la intrarea în criptă ne sugerează că aceasta datează din 1818.

Dsc07859

În criptă este gravată uimitor tema morţii: moartea cu aripi care ţine în mână o clepsidră, apoi imaginea clasică cu coasa dar şi o bufniţă, simbolul al înţelepciunii.

Dsc07858

 

Dsc07856

 

Dsc07854

 

Se spune că în una din firidele peşterii era statuia contelui în mărime naturală, legată printr-un sistem de pârghii cu piatra de la intare. Astfel, dacă cineva încerca să intre prin efracţie, acea statuie se mişca şi scotea câteva zgomote care puneau pe fugă hoţii.

Dsc07888

Prima înmormântată în criptă a fost Klara Bethlen, în 1839, urmând-o Lajos Bethlen în 1867.

În timpul Primului Război Mondial, cripta a fost jefuită iar castelul de la Chiraleş, a fost  demolat în totalitate în 1945.

De-a lungul anilor, mulţi dintre prietenii sau cunoştinţele contelui, trecând prin faţa peşterii, au lăsat un semn. Acele inscripţii, privite acum, sunt adevărate opere de artă.

 

 

 

 

 

 

 

Dsc07864

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Peștera contelui Bethlen

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: