Today's Memory

Today’s Memory – Zubin Mehta – Amintirea de azi

29 - Zubin-Mehta-b.-1936

You might say that Richard Wagner was the Queen Victoria of Europe. He had musical children everywhere!


Zubin Mehta

Zubin Mehta

born 29 April 1936 in Mumbai

 

Zubin Mehta is an Indian Parsi conductor of Western classical music.

Son of the violinist Mehli Mehta, founder and conductor of the Bombay Symphony Orchestra, Zubin Mehta studied medicine for two years before continuing the family’s musical tradition. After two years of study at the Vienna Music Academy, he won first prize at the International Conducting Competition in Liverpool, England, in 1958.

Mozart – Sinfonia Concertante Part 1 • Israel Philharmonic, Conductor Zubin Mehta, Violin Itzhak Perlman, Viola Pincha Zukerman

Master of a flamboyant style, Mehta specializes in late romantic and early modern symphonic repertoire and in opera. He has served as director of the Montreal Symphony (1961-1967), the Los Angeles Philharmonic Orchestra (1962-1978), the New York Philharmonic (1978-1991), and the Israel Philharmonic (Music Director for Life).

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Zubin_Mehta

 

Beethoven – Symphony No. 8 • Israel Philharmonic Orchestra, Conductor Zubin Metha

 

***** [În română] *****

Zubin Mehta

29 aprilie 1936, Mumbai

 

Zubin Mehta este un dirijor indian de muzică clasică, fiu al etniei parsi. A fost dirijorul Filarmonicii din New York, este directorul muzical pe viață al Filarmonicii Israeliene din Tel Aviv, dirijorul principal al Operei din Valencia și prim-dirijorul Festivalului Maggio Musicale din Florența. Mehta posedă cetățenia indiană și nord-americană.

În anul 1958 Mehta și-a făcut debutul ca dirijor la Viena. În acelaș an el a câștigat Concursul internațional de dirijat de la Liverpool și a fost numit dirijor asistent al Filarmonicii Regale din Liverpool. Curând, în 1960, el a ajuns prim-dirijorul și directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, post pe care l-a deținut până în anul 1967.

Johann Strauss Gala Concert in Vienna with José Carreras and Zubin Mehta (1999)

În anul 1978 Zubin Mehta a fost angajat ca director muzical și dirijor principal al Filarmonicii din New York și a rămas în post până la demisia sa în anul 1991, fiind cel care a îndeplinit cei mai mulți ani această funcție. În această calitate, în 1978, Filarmonica din New York a dat un concert rămas în istorie cu pianistul Vladimir Horowitz.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Zubin_Mehta

*****

 

Rimsky Korsakov – Capriccio Espagnol, Op. 34 • Berliner Philharmonic Orchestra, Conductor Zubin Mehta

 

#todaysmemory #ZubinMehta

0 comentarii la „Today’s Memory – Zubin Mehta – Amintirea de azi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: