Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Biserica Trei Ierarhi din Iași

Încheierea construcției și sfințirea Bisericii Trei Ierarhi din Iași

6 Mai 1639


Gravată în piatră pe fața sudică a Bisericii Trei Ierarhi, inscripția votivă ne lasă să citim: „…am ridicat acestă ctitorie în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și a fost sfințită în luna mai, ziua a șasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam…”.

Trei Ierarhi Church - Detail

Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, monument de o mare frumuseţe, cu faţadele integral îmbrăcate în piatră sculptată şi aurită, a fost construită între anii 1637–1639.

 

Monumentul respectă în linii mari planul bisericilor moldovenești din secolul al XVI-lea.

 

Trei Ierarhi-Tule

Ceea ce imprimă edificiului un caracter particular și o așază între cele mai originale creații ale artei moldovenești, este contrastul armonios dintre formele arhitecturale bine reliefate și proporționate, și decorațiile sculptate care îmbracă precum o dantelă toată suprafața celor patru fațade, inclusiv contraforturile și arhivoltele de pe laturi și de la baza clopotnițelor

 

 

 

 

 

 

 

Aici se află mormintele lui Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza

 

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Trei_Ierarhi_Monastery

Photos: Vasile Bouaru

#todaysmemory #istoriaRomaniei #Romaniafrumoasa

3 comentarii la „Amintirea de azi – Biserica Trei Ierarhi din Iași

  1. Saftoiu Ilie

    Privind semnele si simbolurile de pe pereti stau si ma intre ca un prost ce sunt :Ce o fi respectat la urma urmei ? Instigarea la uciderea colegului si prietenului de scoala (Iulian Apostatul/ Razvratitul) facuta de Vasile cel Mare si executata de Sf Mercurius (la catolici) sau „Apocrifa” Sfantului Ioan Gura de Aur „in ce ape te scalzi vere/ nasule de vorbesti atat ca nu ai/ avem nici 60 de ani” ? Ma intreb nu dau cu parul nici cu toiagul.

  2. Bunicuţa Virtuală

    Presupun că este o întrebare reorică și o las așa…

  3. Saftoiu Ilie

    Nu e retorica de loc. Sa citim despre Sf Vasile, Iulian, Mercurius calare pe calul alb care-l omoara pe Iulian calare pe calul negru, sa citim Apocrifele… Cititul stii ce face (scrie pe peretele meu de facebook si nu mai tastez)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: