România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory

Amintirea de azi – Marius Bunescu – Today’s Memory

Marius Bunescu

14 mai 1881, Caracal – 31 martie 1971, București


 

Marius Bunescu a fost pictor. Și-a petrecut primii 20 de ani din viață fără a avea un contact efectiv cu pictura, fiind autodidact într-o perioadă în care a încercat mai multe meserii, de la contabil la desenator tehnic.

În timpul studiilor la Academia Regală din München, a asimilat impresionismul în varianta sa germană și l-a practicat o perioadă, dar s-a eliberat curând de această influență, tematica de care s-a simțit cu predilecție atras, peisajul orașului și imaginea solidității acestuia, aflându-se în incompatibilitate cu modul în care atmosfera tratată impresionist se interpune clarității subiectului.

A debutat în 1911, la Salonul Oficial din București, cu cinci lucrări pe care le-a și vândut, iar prima expoziție personală a deschis-o în 1919, la librăria Minerva.

Un an mai târziu, a început lunga carieră administrativă, primind conducerea Muzeului „Anastase Simu”, și mai târziu, după moartea colecționarului, a Casei Memoriale „Anastase Simu”. Alături de pictură și administrare muzeală, s-a remarcat și în domeniul organizării unui cadru instituțional care să susțină viața artistică, fiind succesiv membru fondator, secretar și președinte al Sindicatului Artelor Frumoase.

După 1949, a preluat conducerea Pinacotecii Naționale a Muzeului de Artă al RPR, iar un an mai târziu, s-a ocupat de amenajarea Galeriei Naționale. Personalitatea sa impresionează prin aportul pe care l-a adus vieții artistice românești, atât în planul creației, ca pictor și grafician, cât și în plan administrativ, ca fondator și director al unor muzee și galerii bucureștene

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Marius_Bunescu

Sursă fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/bunescu-marius/

 

Landscape at FloreascaPeisaj la Floreasca / Landscape at Floreasca

LandscapePeisaj / Landscape

Before Storm

Țărmuri dobrogene, înainte de furtună / Before storm

Old Constanta

Constanța veche / Old Constanta

Merchant from Bucharest

Negustor de București / Merchant from Bucharest

Năsturei

Crizanthemum

Crizanteme / Chrysanthemums

 

***** [In English] *****

Marius Bunescu

14 May 1881, Caracal, Olt – 31 March 1971, Bucharest

 

Marius Bunescu was a Romanian painter, organizer of the National Museum of Art, and director of the Anastase Simu Museum.

He studied painting in Berlin with Hermann Groeber in whom workshop he completed his training. Here he assimilates the impressionism in the German version and practiced it for a while, but soon is released of this influence.

He debuted in 1911, at the Official Hall in Bucharest, with five artworks that it sells, and his first solo exhibition was open in 1919, at the Minerva library.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Marius_Bunescu

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #MariusBunescu

 

0 comentarii la „Amintirea de azi – Marius Bunescu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: