26 - Ziua-Românilor-de-Pretutindeni-2019

Ziua românilor de pretutindeni

 

 

Începând cu anul 2015, prin Legea 101/2015, Ziua românilor de pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.


Mesaj Ziua Românilor de Pretutindeni 1

Modificarea datei a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

Mesaj Ziua Românilor de Pretutindeni 2

Legea care reglementează această zi se referă la sprijinul acordat românilor de pretutindeni și reglementează drepturile persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României.

Mesaj Ziua Românilor de Pretutindeni 3

Ea are ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase, indiferent că vorbim de comunități istorice, de românii din jurul nostru, respectiv din teritorii care în prezent nu mai fac parte din granițele actuale ale României, sau de românii plecați din țară după 1989.

Mesaj Ziua Românilor de Pretutindeni 4

Românii din Basarabia, nordul Bucovinei, Valea Timocului, Maramureșul istoric, Banatul sârbesc, dar și comunitățile din ce în ce mai mari din Italia, Spania și alte țări europene celebrează această zi prin acțiuni de manifestare a identității lor culturale și religioase

Mesaj Ziua Românilor de Pretutindeni 4

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Amintirea de azi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: