Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory (Amintirea de azi) – Victor Babeș

Victor Babeș

4 iulie 1854, Viena – 19 octombrie 1926, București


 

Victor Babeș a fost un bacteriolog și morfopatolog, fondator al școlii românești de microbiologie, membru titular (din 1893) al Academiei Române. A fost fiul deputatului Vincențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, dintr-o influentă familie vieneză.

A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul. Și-a început cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică. În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, a fost atras de microbiologie și a plecat la Paris unde a lucrat un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil, împreună cu care a publicat primul tratat de bacteriologie, Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885), prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

În 1881 a primit titlul de conferențiar (docent privat) iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. În 1887 a fost chemat la București, profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie.

Victor Babeș

Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă, în domenii ca tuberculoza, lepra, vaccinarea anti-rabică și seroterapia anti-difterică, a demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. În 1892 a publicat împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos, a editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București. Activitatea sa a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare, imprimându-i orientări noi, strâns legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabică în România, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia.

Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.

Victor Babes – unul dintre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor

Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca și tuberculoza) avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut: „Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #VictorBabes

0 comentarii la „Today’s Memory (Amintirea de azi) – Victor Babeș

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: