Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory (Amintirea de azi) – Liviu Ciulei

Liviu Ciulei

7 iulie 1923, București – 25 octombrie 2011, München, Germania


 

Ioan Liviu Ciulei a fost un regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în piesa Încătușarea, după piesa Animal Kingdom de Philip Barry; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, (actualul Teatrul „Bulandra”), unde a debutat și ca regizor în 1957, punând în scenă Omul care aduce ploaia de Richard Nash. În aceeași perioadă, a regizat filmul Valurile Dunării, în care a jucat în rolul principal, lansând-o pe tânăra Irina Petrescu.

Valurile Dunarii (1959)

În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare. A mai montat printre altele Opera de trei parale de Bertolt Brecht, O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Azilul de Noapte de Maxim Gorki, Leonce și Lena de Georg Büchner, Elisabeta I de Paul Foster.

Ion Luca Caragiale – O scrisoare pierdută Spectacol de teatru preluat de Televiziunea Română de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1982)

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra (1963–1974), de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând, practic în același timp, marii regizori de tearu David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu. În perioada regimului comunist, a fost urmărit și denunțat la Securitate de către Ion Besoiu și a avut reclamații făcute de către Radu Beligan.

Donald Coburn – Gin Rummy Ultimul spectacol al lui Liviu Ciulei înainte de plecarea în SUA îi are ca protagoniști pe Clody Bertola și pe Petre Gheorghiu

A părăsit România în 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City.

S-a întors în țară după 1989, numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, regizând o serie de piese celebre. A realizat scenografia a 125 de spectacole.

William Shakespeare – Hamlet Teatrul Bulandra, 2000

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului „Bulandra”, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești. A fost căsătorit cu marea actriță Clody Berthola, cu scenografa Ioana Gǎrdescu și cu jurnalista Helga Reiter. A lucrat și în cinematografie, ca regizor: Pădurea spânzuraților (Premiul pentru regie, Cannes 1965), Valurile Dunării, ca scenograf: Mitrea Cocor, Pasărea furtunii; ca actor: Pădurea spânzuraților, Valurile Dunării, Un august în flăcări, Falansterul

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Liviu_Ciulei

Interviu cu Liviu Ciulei 1

*****

”Hamlet is a very difficult role – 5 acts, no pockets. What do you do with your hands?”

Liviu Ciulei

7 July 1923, Bucharest – 25 October 2011, München

Liviu Ciulei was a Romanian theater and film director, film writer, actor, architect, educator, costume and set designer. During a career spanning over 50 years, he was described by Newsweek as one of the boldest and most challenging figures on the international scene. Ciulei studied architecture and theater at the Royal Conservatory of Music and Theatre. He made his theater debut in 1946, as Puck in an Odeon Theatre production of Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. Soon after, he joined the theater company known as Teatrul Municipal din Bucureşti, later renamed Teatrul Bulandra, and directed his first stage production in 1957 — The Rainmaker. Ciulei was the artistic director of Teatrul Bulandra for more than a decade. During his tenure at the Bulandra he staged a wide range of classics. Ciulei has been guest director in many theaters around the world: in West Berlin, Paris, Göttingen, Düsseldorf, Munich and Vancouver…

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Liviu_Ciulei

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #LiviuCiulei

0 comentarii la „Today’s Memory (Amintirea de azi) – Liviu Ciulei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: