Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Brândușa Zaița Silvestru – Today’s Memory

Brândușa Zaița Silvestru

8 iulie 1933, Botoșani – 28 decembrie 2019


 

Brândușa Zaița Silvestru a fost o personalitate marcantă a teatrului românesc de păpuși și marionete, cu mâini de aur și creatoare a unor personaje memorabile de o mare diversitate, mereu uimitoare prin autenticitate, umor și poezie, supranumită Zâna păpușilor.

S-a jucat cu păpușile de la 15 ani, fiind membră fondatoare a trupei de la Țăndărică, unde a lucrat din 1950 până în 1997. A absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie.

Cătălin Tâcolea feat. Brândușa Zaița Silvestru – Marin

Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete. A descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială.

Ana Blandiana – Într-o zi… (Pisoiul Arpagic) Voce: Brîndușa Zaița-Silvestru

A dat naștere unor personaje memorabile: Elefănțelul curios, Cenușăreasa, Puiul, Coțofana hoață, Sânziana, etc. A realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii. A jucat și în filme pentru copii, precum Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, Cucoana Chirița, Bună seara, Irina!

Buna seara Irina! (1980)

A fost decorată în 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru rămâne în amintirea noastră o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup și suflet.

Mai mult: http://www.rador.ro/2016/07/09/portret-brandusa-zaita-silvestru-magica-papusareasa/

 

Interviu Brândușa Zaița Silvestru

 

***** [In English] *****

Brândșa Zaița Silvestru

8 July 1933, Botosani – 28 December 2019, Bucharest

 

Brîndșa Zaița Silvestru was a prominent personality of the Romanian puppet theater, with golden hands and creator of memorable characters of great diversity, always amazing in authenticity, humor and poetry, nicknamed the Fairy of Puppets.

Ioan Alexandru Brătescu Voinești – Puiul Brândușa Zaița-Silvestru povestind copiilor

She played with dolls from the age of 15, being a founding member of Țăndărică Theater, where she worked from 1950 to 1997. In addition to the 47 years on the stage at the Țăndărică Theater, Brîndșa Silvestru became, after 1990, one of the most recognized teachers in Romania, working as a professor at UNATC, the Department of the Art of the Puppet Handler. He discovered and trained talents, being extremely inventive and haveing a proverbial professional rigor.

*****

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #BrândușaZaițaSilvestru

0 comentarii la „Amintirea de azi – Brândușa Zaița Silvestru – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: