România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory (Amintirea de azi) – Brândușa Zaița Silvestru

Brândușa Zaița Silvestru

n. 8 iulie 1933, Botoșani


Personalitate marcantă a teatrului românesc de păpuși și marionete, cu mâini de aur şi creatoare a unor personaje memorabile de o mare diversitate, mereu uimitoare prin autenticitate, umor şi poezie.

S-a jucat cu păpușile de la 15 ani, fiind membră fondatoare a trupei de la Țăndărică, unde a lucrat din 1950 până în 1997.

A absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie.

Cătălin Tâcolea feat. Brândușa Zaița Silvestru – Marin

Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete. A descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială.

Ana Blandiana – Într-o zi… (Pisoiul Arpagic) Voce: Brîndușa Zaița-Silvestru

A dat naștere unor personaje memorabile: Elefănțelul curios, Cenușăreasa, Puiul, Coțofana hoață, Sânziana, etc. A realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii. A jucat și în filme pentru copii, precum Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, Cucoana Chirița, Bună seara, Irina!

Buna seara Irina! (1980)

A fost decorată în 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Posesoarea unei voci cristaline, dar şi a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate şi fantezie, Brânduşa Zaiţa Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animaţie, căruia i s-a dedicat trup şi suflet.

Mai mult: http://www.rador.ro/2016/07/09/portret-brandusa-zaita-silvestru-magica-papusareasa/

 

Interviu Brândușa Zaița Silvestru

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory (Amintirea de azi) – Brândușa Zaița Silvestru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: