Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Capul de bour

Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale, rare și originale, vestitul Cap de bour

15 iulie 1858


Din dorința de a-și afirma independența față de Imperiul Otoman, Principatul Moldovei a decis emiterea unor mărci poștale pe care era prezentată stema țării – capul de bour, a căror primă emisiune cuprindea patru timbre; sunt considerate drept primele mărci poștale din România, cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman. Prima emisiune de mărci poștale românești, intitulată Cap de bour a fost tipărită la 15 iulie 1858 și a intrat în circulație la 22 iulie la biroul poștal din Iași și la 8 august 1858 la celelalte birouri poștale moldovene, iar la 31 octombrie 1858 a fost retrasă. Emisiunea a fost realizată la tipografia Atelia Timbrului din Iași, în timpul caimacamului Nicolae Vogoride care a numit un comitet poștal și a chemat oameni instruiți din Austria. S-a folosit un model austriac, iar tipărirea s-a produs prin intermediul unei matrițe de oțel, cu o presă manuală, bucată cu bucată, într-un tiraj foarte mic, deoarece corespondența în Moldova era redusă. Mărcile poștale Cap de bour au fost emise cu valoarea nominală, de 27, 54, 81 și 108 parale. În prezent, în lume, sunt monitorizate 750 de exemplare de Cap de Bour din prima emisiune, dintre care 50 se află în România. Un timbru cu valoarea nominală de 27 de parale, emis la data de 15 iulie 1858, a fost vândut la o licitație din octombrie 2015 cu prețul de adjudecare de 26.000 de euro

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cap_de_bour

 

Cap de bour

*****

Printing of first stamps in Moldova, Moldavian Bull’s Heads

15 July 1858

 

The Moldavian Bull’s Heads (Romanian: Cap de bour) are the first Romanian postage stamps, sold by Moldavia from July to October 1858. Released in four values, these stamps are renowned for their rarity, today between the most valuable stamps in the world. The second and third Romanian issues also feature the head of the aurochs, symbol of Moldavia – the former on its own and the latter, printed after the Union of the Principalities, alongside a representation of Wallachia.

Aside from the economic advantage derived from simplifying communications, the stamps and the symbol they used were a political statement against the Ottoman Empire that still exercised suzerainty over the principality. The Ottomans themselves would not issue a stamp until 1863.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Moldavian_Bull%27s_Heads

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – Capul de bour

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: