Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Vasile Alecsandri – Today’s Memory

Vasile Alecsandri

21 iulie/2 august 1821, în ținutul Bacăului – 22 august/3 septembrie 1890, Mircești, Iași


 

Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator (1867) al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

În 1834, împreună cu alți tineri boieri moldoveni, printre care viitorul domn, Al.I. Cuza și pictorul Ion Negulici, a fost trimis la studii la Paris, urmând cursurile Facultății de Inginerie, pe care nu a terminat-o. În 1838 i-au apărut primele încercări literare, în limba franceză: Zunarilla, Marie, Les brigands, Le petit rameau, Serata. În 1840, împreună cu Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi a luat conducerea teatrului din Iași; și-a început activitatea de dramaturg care i-a adus cele mai constante succese.

Opera sa dramatică însumează circa 2000 de pagini; au constituit baza solidă pe care s-a dezvoltat dramaturgia românească în principalele sale direcții tehnice: comedia străină și drama istorică. A debutat cu Farmazonul din Hârlău și Cinovnicul și modista, ambele adaptate după piese străine. A scris apoi: Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, Chirița în provincie, Chirița în balon.

Cucoana Chirița (1986)

În 1842 a făcut o importantă călătorie în munții Moldovei, în urma căreia a descoperit valoarea artistică a poeziei populare; a scris primele poezii în limba română pe care le va grupa mai târziu în ciclul Doine și care sunt foarte strâns legate de modelul popular din care au luat naștere.

Împreună cu Mihail Kogălniceanu și Ion Ghica, a scos săptămânalul Propășirea, în care a publicat versuri care au fost incluse în ciclul Doine și lăcrimioare. A scris poezie: Pasteluri, Poezii populare. Balade (Cântice bătrânești), Doine și lăcrămioare; proze: Istoria unui galben, Un salon din Iași, Românii și poezia lor, O primblare la munți, Un episod din anul 1848, Dridri, Vasile Porojan.

Vasile Alecsandri – Mioriţa Recită Delia Eliad

A redactat, împreună cu Kogălniceanu și C. Negri Dorințele partidei naționale din Moldova, principalul manifest al revoluționarilor moldoveni. După înfrângerea mișcării pașoptiste, a fost exilat; după ce a călătorit prin Austria și Germania s-a stabilit la Paris pentru câțiva ani. În 1854, a apărut sub conducerea sa România literară, revistă la care au colaborat moldovenii C. Negruzzi, M. Kogălniceanu, Al. Russo, dar și muntenii Gr. Alexandrescu, D. Bolintineanu, Al. Odobescu.

În 1859 a fost numit de domnitorul Al.I. Cuza ministru al afacerilor externe; a fost trimis în Franța, Anglia și Piemont pentru a pleda în scopul recunoașterii Unirii. În 1863 a luat naștere la Iași societatea Junimea, al cărei membru onorific a fost până la sfârșitul vieții.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Alecsandri

 

Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mircești

***** [In English] *****

Vasile Alecsandri

21 July 1821, Bacău – 22 August 1890

 

Vasile Alecsandri was a Romanian poet, playwright, politician, and diplomat. He collected Romanian folk songs and was one of the principal animators of the 19th century movement for Romanian cultural identity and union of Moldavia and Wallachia.

After a sad love story with Elena Negri, he wrote his first volume of poems, Lăcrimioare (Little Tears).

In 1848, he became one of the leaders of the revolutionary movement based in Iași. He wrote a widely read poem urging the public to join the cause, Către Români (To Romanians), later renamed Deșteptarea României (Romania’s Awakening). Later, as revolution failed, he fled Moldavia to Paris for two years, where he continued to write political poems.

Alecsandri wrote the successful comedy, Chirița in Iași and toured the Moldavian countryside, collecting, reworking, and arranging a vast array of Romanian folklore, which he published in two installments, in 1852 and 1853.

Alecsandri found satisfaction in the advancement of those political causes he had long championed. The two Romanian provinces united and he was appointed minister of External Affairs by Alexandru Ioan Cuza. He toured the West, pleading to some of his friends and acquaintances in Paris to acknowledge the newly formed nation and support its emergence in the turbulent Balkan area.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasile_Alecsandri

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #VasileAlecsandri

0 comentarii la „Amintirea de azi – Vasile Alecsandri – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: