România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Valeria Seciu

1 - Valeria-Seciu-n.1939

Valeria Seciu

n. 1 August 1939 în București


 

Valeria Seciu este o cunoscută actriță de teatru, film, radio, voce și televiziune. A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960–1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

Mihai Eminescu – Odă în metru antic

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, în rolul Veronica Micle, dar și în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuți la Cluj, unde a interpretat două roluri, în Androcle și leul de G.B. Shaw și Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Național din București (memorabilă rămâne prezența ei în Cordelia din Regele Lear în regia lui Radu Penciulescu), pe care, cu excepția câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978, când s-a alăturat trupei Teatrului Mic.

Caragiale – O noapte furtunoasă Zoe și Chiriac

Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum Să îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul și Margareta, Niște țărani, Cerul înstelat deasupra noastră, Doamna cu camelii.

A.P. Cehov – Pescarușul Partea a II-a

A înființat și condus Teatrul Levant, una dintre primele instituții independente de gen apărute după căderea regimului comunist. A jucat în numeroase filme: Parașutiștii, Regăsire, Înainte de tăcere, Bună seara, Irina, Mult mai de preț e iubirea, Adela

Henrik Ibsen – Femeia mării

 

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Valeria_Seciu

 

Plimbare Film scurt

*****

Valeria Seciu

born 1 August 1939, Bucharest

Valeria Seciu is a Romanian actress in theater, film, television and radio, known for Roxanne (2013), Buna seara, Irina (1980), Rîul care urca muntele (1977), and more.

She debuted in 1964, at the National Theatre in Bucharest, in the same year she also made her debut in movie. After two years at Cluj, she returned to the National Theatre in Bucharest, until 1978, when she joined the theater company of Teatrul Mic (The Small Theatre).

In early 1990 she founded and led the Levant Theatre, one of the first independent institution of gender emerged after the fall of communism.

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Valeria Seciu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: