Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Mihail Jora

2 - Mihail-Jora-1891-1971

Mihail Jora

2 august 1891, Roman, Neamț – 10 mai 1971, București


 

Mihail Jora a fost compozitor, dirijor, pianist, profesor și Rector al Academiei Regale de Muzică din București, membru titular (din 1955) al Academiei Române. Și-a făcut studiile la Leipzig și la Paris.

 

 

Symphony in C major Romanian Radio and Television Symphony Orchestra, conducted by Iosif Conta

Ca profesor de compoziție la Conservatorul din București, a educat o întreagă pleiadă de compozitori. Creația sa cuprinde balete: Curtea veche, Când strugurii se coc, Întoarcerea din adâncuri, suita simfonică Priveliști moldovenești, care are la bază motive melodice din folclor, poeme simfonice Poveste indică, Burlesca, pentru orchestră, Simfonia în do, Balada pentru bariton și orchestră, lucrări de muzică de cameră: Cvartetul de coarde, etc.

Priveliști moldovenești Partea I

 

Privelisti moldovenesti Moldavian Landscapes, Part 2

Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai liedului în muzica românească. De remarcat faptul că și-a numit cele peste o sută de partituri de gen Cântece, tocmai pentru a sugera caracterul românesc și particularitățile specifice care despart aceste lucrări de tradiția liedului german, reprezentat în special de compozițiile lui Schubert, Schumann și Brahms. A compus, pe versuri ale marilor poeți români, numeroase lieduri, care se disting prin expresia lor originală.

Cântec din fluier Lied pe versuri de Tudor Arghezi Soprano: Mirela Zafiri, Piano: Ana Maria Ciornei

A fost distins cu titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Jora

*****

Mihail Jora

2 August 1891, Roman, Neamț – 10 May 1971

Mihail Jora was a Romanian composer, pianist, and conductor.

He studied in Leipzig with Robert Teichmüller. Jora was a professor at the conservatoire of Bucharest (1929-1962) and worked as a director/conductor of the Broadcasting Orchestra in Bucharest (1928-1933). In 1944 he became vice-president of the society of Romanian composers.

Mihail Jora composed four ballets, one symphony, two major orchestra works, chamber-musical works, and many pieces of piano, choir music, and vocal music.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Mihail_Jora

*****

 

Demoazela Măriuţa Ballet in three tableaux Romanian Radio and Television Symphony Orchestra, Conductor: Emanuel Elenescu

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – Mihail Jora

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: