Today's Memory

Today’s Memory – Luis Mariano – Amintirea de azi

13 - Luis-Mariano-1914-1971

Luis Mariano

13 August 1914, Irun (Guipúzcoa), Spain – 14 July 1970, Paris, France


 

Luis Mariano Eusebio González García was a popular tenor of Spanish Basque origin, the son of a garagiste and taxi-driver and showed interest in singing as a child. His family moved to France at the start of the Spanish Civil War and settled in Bordeaux where he studied at the Conservatoire, and also sang in cabarets.

To earn a living, he sang in stage shows and appeared in films, starting with L’escalier sans fin in 1943. That year he auditioned for the role of Ernesto in Don Pasquale, and sang in the opera at the Palais de Chaillot and later at the Théâtre des Variétés, with Vina Bovy, recording excerpts from the opera. He also left many recordings of popular song and operetta

Luis Mariano – Rossignol

He achieved celebrity in 1946 with La belle de Cadix (The Beautiful Lady of Cadix) an operetta by Francis Lopez.

La belle de Cadix – Luis Mariano & Carmen Sevilla

He appeared in the 1954 film Adventures of the Barber of Seville and Le Chanteur de Mexico (1957) and became popular in France as well as his native Spain.

Adventures of the Barber of Seville Lolita Sevilla y Luis Mariano

His music is featured prominently in the 1996 Belgian film Le huitième jour in which he is played by Laszlo Harmati during scenes employing magical realism.

 

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Luis_Mariano

 

Luis Mariano: Ses plus belles Operettes

***** [In English] *****

Luis Mariano

13 august 1914, Irun (Guipúzcoa), Spania – 14 iulie 1970, Paris, Franța

 

Luis Mariano a fost un popular tenor de origine bască-spaniolă, fiul unui garajist și șofer de taxi; s-a arătat interesat de muzică din copilărie. Familia sa s-a mutat în Franța la începutul războiului civil spaniol și s-a stabilit la Bordeaux, unde Luis a studiat la Conservator, și a cântat în cabarete.

Pentru a se întreține, a cântat în spectacole de scenă și a apărut în filme, începând cu L’escalier sans fin (Scara fără sfârșit) în 1943. În acel an a dat o audiție pentru rolul lui Ernesto din Don Pasquale și a cântat în operă la Palais de Chaillot, apoi la Théâtre des Variétés, cu Vina Bovy, înregistrând extrase din operă. A lăsat, de asemenea, multe înregistrări de muzică populară și operetă.

A devenit celebru în 1946 cu La belle de Cadix (Frumoasa din Cadix), operetă de Francis Lopez. A apărut în 1954 în filmul Bărbierul din Sevilla și Cântărețul Mexican (1957) și a devenit celebru atât în Franța, cât și în Spania natală.

*****

 

Luis Mariano – L’ amour est un bouquet de violettes

 

#todaysmemory #LuisMariano

0 comentarii la „Today’s Memory – Luis Mariano – Amintirea de azi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: