Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Traian Vuia

17 - Traian-Vuia-în-primul-său-avion-Vuia-I-1906

Traian Vuia

17/30 august 1872, Surducu Mic, Timiş – 2 septembrie 1950, București


Traian Vuia a fost un inventator, pionier al aviaţiei la nivel internaţional, membru de onoare (din 27 mai 1946) al Academiei Române. Părinții săi au fost preotul Simion Popescu și Ana Vuia (aceasta fiind cea de-a doua soție). A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget. Între 1884–1892 a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj.

După absolvirea bacalaureatului, în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică, dar a urmat doar un an cursurile la secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, s-a înscris la Drept și a practicat în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai, afirmându-se și în domeniul științelor juridice. În 1901, și-a luat doctoratul în Științe Juridice cu teza: Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus.

Aeroplanul Vuia I, 1906

S-a întors la Lugoj și a continuat să studieze problema zborului; a început să construiască primul aparat de zbor, pe care l-a numit aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu a reușit să-și ducă la capăt proiectul și a decis să plece la Paris, în iulie 1902, sperând că va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales printre pasionații de aerostate. A realizat cu eforturi proprii un aeroplan-automobil. Deși Academia de Științe de la Paris i-a respins proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, s-a înscris pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 și publicat pe 16 octombrie 1903.

Traian Vuia

În toamna lui 1904 a început să-și construiască și un motor, tot invenție personală. În 1904 a obținut un brevet pentru această invenție în Marea Britanie. A reușit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson. Acesta a fost primul zbor din istoria aviației mondiale, efectuat cu un aparat mai greu decât aerul.

Jurnal de secol: Primul zbor al lui Traian Vuia

A continuat cu noi invenții, spre exemplu un generator de abur (1925), sau două elicoptere (între 1918–1922)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Vuia

Aeroplanul Vuia II, 1907

*****

Traian Vuia

17 August 1872, Surducul-Mic, Banat – 3 September 1950, Bucharest

 

Traian Vuia was a Romanian inventor and aviation pioneer who designed, built and tested a tractor configuration monoplane. He was the first to demonstrate that a flying apparatus could rise into the air by running upon wheels upon an ordinary road. He is credited with a powered hop of 11 metres (36 feet) made on March 18, 1906 and he later claimed a powered hop of 24 metres (79 feet). Though unsuccessful in sustained flight, Vuia’s invention influenced Louis Blériot in designing monoplanes. Later, Vuia also designed helicopters.

Vuia Helicopter, 1918

A French citizen since 1918, Vuia was also a great patriot, leading the Romanians (especially Transylvanians) of France in the resistance during World War II. He returned to Romania in 1950.

Traian Vuia

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Traian_Vuia

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #românifrumoși #TraianVuia

0 comentarii la „Today’s Memory – Traian Vuia

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: