România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Jean Constantin

Jean Constantin

21 august 1928, Techirghiol – 26 mai 2010, Constanța


 

Constantin Cornel Jean a fost actor de teatru, TV și film, considerat „maestrul comediei”. S-a născut într-o familie multietnică, „Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia” iar tatăl „era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”… „Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia, și nu numai, că sunt de al lor”. A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice.

A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate, iar la sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio, unde a rămas angajat până la pensionare.

Convorbire telefonică – Jean Constantin și Mișu Fotino

A jucat în filme încă de la începutul anilor 1960, ajungând la circa 80 de filme, cum ar fi Baronul Ecluzei, Haiducii, Răzbunarea haiducilor, Zile de vară, Prea mic pentru un război atăt de mare, Secretul lui Bachus, Secretul lui Nemesis, În fiecare zi mi-e dor de tine, Punctul zero, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

B.D. în alertă

A devenind celebru în anii ’70, cu seria de filme de comedie BD – Brigada Diverse, dar și Nea Marin miliardar. Totodată, a fost foarte cunoscut și pentru rolul lui Ismail din Toate pânzele sus.

Toate pânzele sus! Ismail și polonicul lui

A jucat și pe scena Teatrului Național București, în spectacolul O scrisoare pierdută, regizat de Radu Beligan.

A primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar și premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Săptămîna nebunilor (1971)

Cel care a fost considerat maestrul comediei a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Suceava. Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România i-a acordat o clachetă de aur și o medalie jubiliară Magna cum Laudae (2003), iar UNITER i-a acordat premiul special pentru teatru de revistă

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Constantin

 

Fir-ar mama ei de viață

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Jean Constantin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: