George Bacovia
George Andone Vasiliu; 4/16 septembrie 1881, Bacău – 22 mai 1957, București
George Bacovia a fost un poet simbolist, format la școala simbolismului literar francez. Încă din liceu scris versuri, a dovedit talent la desen, a pus pe note câteva poezii, precum și altele de Mihai Eminescu și Ștefan Petică.
George Bacovia – Rar Vocea lui George Bacovia la Radio România Cultural
În 1900 s-a înscris la Școala Militară din Iași, de unde s-a retras în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă, care i-a inspirat poezia de mai târziu, Plumb.
George Bacovia – Plumb Recită Andrei Pavel
S-a înscris apoi la Facultatea de Drept din București.
A citit într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care a produs o puternică impresie, apoi Nervi de toamnă, obținând același succes.
George Bacovia – Lacustră Recită Lucian Dumbravă
A fost autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.
Decembre Cântă Nicu Alifantis
La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă. Din volumele sale: Plumb, Scîntei galbene, Bucăți de noapte, Poezii, Stanțe burgheze
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Bacovia
***** [In English] *****
George Bacovia
4/17 September 1881 – 22 May 1957
George Bacovia was a Romanian symbolist poet. While he initially belonged to the local Symbolist movement, his poetry came to be seen as a precursor of Romanian Modernism and eventually established him in critical esteem alongside Tudor Arghezi, Lucian Blaga and Ion Barbu as one of the most important interwar Romanian poets.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Bacovia
*****
Casa memorială (Memorial House) George Bacovia, Bacau
#todaysmemory #Romaniafrumoasa #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GeorgeBacovia
0 comentarii la „Amintirea de azi – George Bacovia – Today’s Memory”