Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – George Georgescu

George Georgescu

12 septembrie 1887, Sulina – 1 septembrie 1964, București


 

George Georgescu a fost dirijor, supranumit seniorul baghetei românești, membru corespondent al Academiei Române. A studiat vioara și violoncelul la București, apoi la Școala superioară de Muzică din Berlin, cu Hugo Becker. Din 1910, a făcut parte, ca violoncelist, din cvartetul de coarde condus de violonistul Henri Marteau. A fost nevoit să abandoneze cariera de violoncelist, în urma unui accident (1916).

Claude Debussy – Preludiu la după-amiaza unui faunOrchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” • Dirijor: George Georgescu

La sugestia dirijorului Arthur Nikisch și a compozitorului Richard Strauss, care i-au recunoscut calitățile muzicale neobișnuite, a început să studieze arta dirijorală și în 1918. A înregistrat un succes remarcabil la pupitrul prestigioasei orchestre filarmonice din Berlin. Cariera sa a continuat atât în ţară, cât şi în străinătate, ca invitat la pupitrul unor orchestre simfonice de renume din Berlin, Viena, Paris şi Statele Unite ale Americii.

Ludwig van Beethoven – Simfonia Nr.1 in Do major, op. 21 • Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” • Dirijor: George Georgescu (Sala Palatului, 1961)

Întors în țară, a preluat direcția tinerei orchestre filarmonice din București, pe care a adus-o la un standard internațional prin colaborarea cu muzicieni de mare calibru precum Cortot, Rubinstein, Casals, Richter și Menuhin, dar și prin întreprinderea unor turnee cu orchestra în URSS și Europa, culminând cu debutul britanic la Royal Festival Hall în 1963.

A fost director muzical și dirijor al Operei Române, profesor la Conservatorul din București, dirijor la filarmonica din New York.

Johannes Brahms – Concert pentru pian Nr. 2 în Si bemol Partea a 2-a • Orchestra Simfonică de Stat a URSS • Dirijor: George Georgescu • Pian: Sviatoslav Richter

În timpul celui de al II-lea Război Mondial, România fiind aliată puterilor Axei, George Georgescu, în afara activității dirijorale din București, a fost prezent și în viața muzicală a țărilor naziste, activitate pentru care a fost decorat de Reich-ul german cu Crucea de Fier. O dată războiul sfârșit, George Georgescu a fost îndepărtat de la conducerea Filarmonicii din București pentru colaboraționism până în 1947 când, la intervenția lui George Enescu, și-a reluat activitatea muzicală, la pupitrul orchestrei radiodifuziunii române, iar în 1956, la conducerea Filarmonicii din București.

A avut un rol important în promovarea muzicii românești, prezentând constant lucrări în primă audiție, a dirijat lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri, a fost invitat sa dirijeze în întreaga Europă și în SUA.

Ludwig van Beethoven – Simfonia Nr.3 „Eroica” în Mi bemol major • Op. 55 Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” • Dirijor: George Georgescu (Sala Palatului, 1961)

A înregistrat ediția integrală a simfoniilor lui Beethoven pentru casa de discuri Electrecord.

A fost distins cu Legiunea de Onoare a Franței (1929), Premiul de Stat al României (1949 și 1957), Ordinul Muncii clasa I și titlul de Artist al Poporului (1960)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Georgescu_(dirijor)

In English: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Georgescu

 

George Enescu – Rapsodia Română Nr. 1 Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Dirijor George Georgescu

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – George Georgescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: