Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Gara de Nord

13 - Gara-de-Nord-1975

Gara Târgoviștei (Gara de Nord București) a fost dată în exploatare

13 Septembrie 1872


Bucharest North Railway station

Gara București Nord este cea mai mare stație feroviară a României, situată în municipiul București. Din această gară pleacă și sosesc zilnic aproape 200 de trenuri.

Piatra de temelie a gării a fost pusă la 10 septembrie 1868 în prezența lui Carol I, pe un loc ales de domnitor. Gara a fost dată în exploatare la 27 noiembrie 1870, cu prilejul deschiderii provizorii a căii ferate București-Ploiești, dar inaugurarea oficială a avut loc la 13 septembrie 1872, odată cu deschiderea și a altor linii feroviare. Când s-a inaugurat această gară, s-a dat în exploatare circulația feroviară pe linia Roman–Galați–București–Pitești, stația fiind denumită inițial Gara Târgoviștei (pentru că artera numită astăzi Calea Griviței se numea pe vremea aceea Calea Târgoviștei) urmând ca în 1888 să ia denumirea actuală. Chiar dacă la început această gară nu era concepută pentru a deveni principala gară a Bucureștiului, odată cu trecerea anilor aceasta a devenit principalul nod feroviar al Capitalei dar și al României.

Bucharest North Railway stationCelebra gară a fost supusă la două teste grele, reușind să supraviețuiască. Prima dată în 1944, când a făcut față bombardamentelor din București, iar a doua oară când dictatorul Nicolae Ceaușescu și-a pierdut puterea, odată cu Revoluția – el plănuind să demoleze clădirea Gării de Nord și să o mute la marginea Bucureștiului.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gara_Bucure%C8%99ti_Nord

http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/08/bucuresti-gara-de-nord-2/

 

***** [In English] *****

Bucharest North Railway station was inaugurated

13 September 1872

Photo by Carol Popp De Szathmary

Bucharest North railway station is the main railway station in Bucharest and the largest railway station in Romania. It was built between 1868-1872.

The station and its surroundings were heavily bombed by the Allies in April 1944 during a campaign aimed at the German supply lines, since the station played an important part in the Romanian railway network and was the main departure point for troops headed to the Eastern Front.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_North_railway_station

*****

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – Gara de Nord

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: