România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Anca Parghel – Today’s Memory

16 - Anca-Parghel-1957-2008

Anca Parghel

16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc – 5 decembrie 2008, Timișoara


 

Anca Parghel a fost interpretă de jazz (jazz, be-bop, samba, bel canto) care a excelat în scat, improvizație and percuție vocală și profesoară de jazz. A studiat la Conservatorul de Muzică din Iași, unde și-a dat licența cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizației. A fost căsătorită cu pictorul Virgiliu Parghel. A predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne), la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg, în Germania, la Silsoe și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău.

Anca Parghel – Iubirea noastră nu are apus

Din 1984, a interpretat în cadrul festivalurilor de jazz din ţară (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi) sau din străinătate (Nürnberg, Leipzig, Varşovia, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza și Bratislava), precum şi în cluburile de jazz europene. A fost comparată adesea de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald.

Anca Parghel și George Pătrașcu – Ciocârlia

De-a lungul carierei, a înregistrat peste 15 albume, printre care Tinerii dansează (1986), Magic Bird (cu Mircea Tiberian, 1988), Indian Princess (1989), Beautiful Colours (1993), Carpathian Colours (1994), Noapte albă de Crăciun / White Christmas Night (1994), Zamorena (2007), Colind pentru România (2008).

Anca Parghel – Mocirita cu trifoi & Let it be

 „Anca Parghel a fost pentru jazz unul dintre cele mai mari talente pe care le-a dat ţara noastră. În afară de voce, avea o capacitate de creaţie şi o vitalitate ieşită din comun. Toate aceste calităţi au făcut-o o mare cântăreaţă” (Mircea Tiberian)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Anca_Parghel

 

Tom Boxer feat. Anca Parghel & Fly Project – Brasil (2008)

 

***** [In English] *****

Anca Parghel

September 16, 1957, Câmpulung Moldovenesc– December 5, 2008

 

Anca Parghel was a Romanian jazz artist, singer (jazz, be-bop, samba, bel canto) who excelled in scat, improvisation and vocal percussion.

Born a poor family, she began singing at the age of three and performed onstage as a prodigy child. She also sang in her church choir. Anca left home at age 14 to study at the Music High School in Iași, later attending the Iași Conservatory.

She was a Professor of vocal jazz at the Brussels Royal Conservatory and the Lemmens Conservatory in Leuven (1997–2002).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Anca_Parghel

*****

Anca Parghel & Mircea Tiberian – Incant

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AncaParghel

0 comentarii la „Amintirea de azi – Anca Parghel – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: