Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Angela Moldovan – Today’s Memory

Angela Moldovan

19 septembrie 1927, Chișinău – 13 octombrie 2013, București


 

Angela Moldovan a fost o cunoscută cântăreață de muzică populară. A absolvit Conservatorul și Facultatea de Filologie (limbă franceză) din Cluj. A apărut prima dată în 1950 pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani, jucând în numeroase opere, cum ar fi: Nunta lui Figaro de Mozart, Rigoletto de Verdi, Hänsel și Gretel de Humperdinck, etc.

Angela Moldovan – Asta-i sârba mărunțică

A debutat ca interpretă populară în 1954 cu romanța La oglindă și cântecele populare Marioară de la munte și Nu-i bai, pe care le-a înregistrat la Radio Cluj.

Angela Moldovan – imagini din Arhiva TVR

A colaborat cu cele mai renumite ansambluri din țară: Ciocârlia, Rapsodia română, Doina Bucureștiului, Ansamblul Folcloric Târgu Mureș, și orchestre de muzică populară: Barbu Lăutaru din București, Înfrățirea din Cluj Napoca, Brâulețul din Constanța, Plaiurile Bistriței din Bacău, Rapsozii Botoșanilor, Orchestra de muzică populară Radio.

La oglindă

Repertoriul artistei este în mare măsură din culegerile sale personale, cu precădere din zona nordului Moldovei și a Bucovinei. Primul său turneu internațional a fost în 1956 cu Ansamblul Ciocârlia, în China, Coreea de Nord, Vietnam și URSS. După mai mulți ani, în 1962, a urmat turneul din Statele Unite ale Americii, care a durat trei luni, cu 64 de spectacole, în 56 de state.

Angela Moldovan – Fata neichii

A jucat în filme, fiind în același timp actriță și cântăreață: Pădurea spânzuraților, Veronica, Veronica se întoarce, Saltimbancii, Fram. Dar a cântat și romanțe:

Angela Moldovan – Romanță

În 1960 a fost decorată cu Ordinul Muncii clasa a II-a; în același an a primit titlul de Artist Emerit al R.P.R. I s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică (1967) și Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală (2002)

Muzeul Angela Moldovan – Cercul Militar din Iaşi

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Angela_Moldovan

 

***** [In English] *****

Angela Moldovan

19 September 1927, Chișinău – 13 October 2013, București

 

Angela Moldovan was a Romanian singer of popular music and, to a lesser public knowledge, an accomplished opera singer but also an actress, mostly known for her roles in the musical Veronica and its sequel Veronica se întoarce

Veronica – Povestea lupului cu Angela Moldovan

From: https://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Moldovan

*****

 

Angela Moldovan – Mi-am făcut bundiță nouă

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AngelaMoldovan

0 comentarii la „Amintirea de azi – Angela Moldovan – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: