AlexandruCiucurencu - Autoportret-detaliu
Romanian Visual Art Today's Memory

Today’s Memory – Alexandru Ciucurencu

27 Septembrie în istoria României

Alexandru Ciucurencu

27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea – 27 decembrie 1977, București


Self Portrait
Autoportret

Alexandru Ciucurencu a fost pictor post-impresionist, profesor, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române. A început să picteze în 1916 la Tulcea, ca ucenic al zugravului Mihail Paraschiv. A studiat pictura la Școala de Arte Frumoase din București (1921–1928), unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea și pe Camil Ressu.

At Noon
La amiază

A debutat artistic la Salonul Oficial București în anul 1930. După ce a lucrat un timp cu grupul de artiști care formau Școala de la Baia Mare, a studiat la Academia Julian din Paris și în atelierul lui André Lhote.

Woman Reading
Femeie citind

În 1948, a devenit profesor, apoi redactor, la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. În prima perioadă de creație a pictat mai ales naturi moarte, nuduri și peisaje, care se remarcă prin armonie coloristică. După 1944, și-a schimbat tematica, realizând compoziții cu subiecte istorice sau sociale.

A mai pictat și portrete ale unor personalități culturale (Sonia Cluceru, Krikor H. Zambaccian, George Călinescu, Mihail Jora, etc.) sau portrete de muncitori și peisaje industriale. A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa I (1948), Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1956), Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a-III-a (1959), fiind numit Maestru Emerit al Artei (1956) și Artist al Poporului (1964) pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ciucurencu

Constanţa Harbor
Portul Constanţa

Still Life with Guitar
Natură statică cu chitară

Woman with Guitar
Femeie cu chitară

***** [In English] *****

Alexandru Ciucurencu

September 27, 1903, Ciucurova, Tulcea – December 27, 1977

 

Alexandru Ciucurencu was a Romanian Post-Impressionist painter.

He studied at the Fine Arts School in Bucharest (1921 – 1928) under G.D. Mirea and Camil Ressu and the Julian Academy in Paris working in his spare time in the studio of Andre Lhote.

The Haystacks
Căpițele

Today, he is one of the most important Romanian artists of all times, as his works continue to be sold at auctions with impressive prizes, often setting and breaking new records for this kind of creations. Very influential in his life time, he was considered a living master and an inspiration for younger generations. Ciucurencu was a member of the Romanian Academy.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ciucurencu

*****

Still Life in Workshop
Natură statică de atelier

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #romanianvisualart #AlexandruCiucurencu

0 comentarii la „Today’s Memory – Alexandru Ciucurencu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: