România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Maria Fotino

Maria Fotino

5 octombrie 1913, București – 26 ianuarie 1996, București


 

Maria Fotino a fost pianistă. S-a născut într-o familie de muzicieni, fiind sora pianistei Ecaterina Fotino-Negru și a violoncelistului Ion Fotino.

Matei Socor – Sonată pentru pian

Și-a început studiile încă de la vârsta de trei ani mai întâi cu mama sa, Maria Elisabeta Fotino, și cu profesori particulari, apoi cu Florica Musicescu la Conservatorul din București, absolvit la 16 ani. S-a specializat la Akademische Hochschule für Musik din Berlin și la Conservatorul din Paris. A studiat la Școala de Belle Arte cu Jean Steriadi.

A debutat la radio, la 16 ani, cu Suita în Re major, op.10 de George Enescu, alături de însuși Enescu.

George Enescu – Pavană din Suită pentru Pian Nr. 2, în Re major „Sunete de clopot”, op. 10

Încă din 1941 a fost angajată la Radio ca pianistă şi maestru de sunet, iar din 1953 a devenit solistă a formaţiilor simfonice Radio, pe parcursul a 20 de ani. Ultima sa apariție a avut loc în 1984, pe scena Ateneului Român.

Joseph Haydn – Sonată pentru pian în Mi minor

A cântat sub bagheta unor mari dirijori precum G. Enescu, C. Silvestri, A. Alessandrescu, T Rogalski, K. Kondrașin și S. Comissiona. A efectuat turnee în țară și în Franța, Germania, Italia sau Suedia

Joseph Haydn – Sonată pentru pian în Sol major

 „[…] Dinu Lipatti, colegul ei de la clasa Floricăi Musicescu, alături de care a participat, ajungând până în finală, la Concursul de la Viena în 1933, şi cu care s-a întâlnit adesea în anii studenţiei la Paris, îi purta o caldă prietenie, admirând-o sincer pentru cântul ei pianistic. Tot aşa, George Enescu a ales-o în mai multe rânduri ca parteneră, în recitaluri sau în concerte camerale.

Încă de la începuturile carierei sale, Maria Fotino a fost foarte deschisă pentru colaborări cu variate formaţii instrumentale, iar ca solistă s-a aflat mereu alături de cele mai importante orchestre din ţară. A parcurs un repertoriu imens, în care muzica românească şi-a aflat un loc important.

Trebuie spus că interpretările sale în lucrările enesciene au rămas de referinţă, devenind un model şi pentru generaţiile care i-au urmat”. (Olga Grigorescu – Arta Mariei Fotino, Colecția RadioLegende, 2013)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Fotino

 

Robert Schumann – Traumerei (Reverie) • Centenar Cella Delavrancea (1987)

 

***** [In English] *****

Maria Fotino

5 October 1913, Bucharest – 26 January 1996, Bucharest

 

Maria Fotino was a Romanian pianist, born into a family of musicians. She started her studies from the age of three, first with her mother, Maria Elisabeta Fotino, then with Florica Musicescu at the Conservatory in Bucharest, graduated at 16.

She debuted on Radio, at 16, with Suite in Re major, op.10 by George Enescu, along with Enescu himself.

Maria Fotino was also a pianist and sound master on Radio, and from 1953 she became a soloist of Radio symphonic orchestras, for 20 years.

She sang under the baton of great conductors such as G. Enescu, C. Silvestri, A. Alessandrescu, T Rogalski, K. Kondrașin and S. Comissiona and she has toured the country and in France, Germany, Italy or Sweden…

*****

W.A. Mozart – Sonata în Si bemol major, op. 570

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Maria Fotino

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: