România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Ionel Budișteanu

Ionel Budișteanu

8 octombrie 1919, Budești, Ilfov – 30 octombrie 1991, București


 

Ionel Budișteanu a fost un reputat violonist, dirijor și aranjor muzical, „lordul” muzicii populare românești. S-a născut într-o familie de muzicanți vestiți, care și-a luat numele de Budișteanu de la denumirea comunei. Tatăl său, Vasile Budișteanu, a cântat la țambal în diverse formații bucureștene, fiind cooptat ulterior în orchestra lui Grigoraș Dinicu, participând la Expozițiile Universale de la Paris (1937) și New York (1939).

Hodoroaga / Cârligele • Ionel Budișteanu, Ansamblul Popular al Institutului Român de Folclor

Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică (1933–1936), avându-i profesori pe Vasile Filip, Victor Gheorghiu, Ioan D. Chirescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Andricu, etc. și apoi la Conservatorul particular de muzică Pro Arte, unde l-a avut ca profesor pe Alexandru Theodorescu, concert-maestru al Filarmonicii. Deși a concertat la Sala Dalles cu Orchestra Pro Arte, când a executat Concertul în Mi major pentru vioară și orchestră de J.S. Bach, a abandonat muzica clasică, îndreptându-se către muzica populară.

Orchestra Ionel Budișteanu – Sârbă oltenească

A fost violonist în orchestra lui Victor Predescu (care concerta la Radio România) și în cea a lui Petrică Moțoi, violonist-solist în Orchestra Ansamblului Banu Mărăcine, al Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru”, iar din 1953, dirijorul acesteia conducând orchestra în paralel cu Nicu Stănescu până în 1970.

Ionel Budișteanu – Variațiuni pe tema Foaie verde și-o crăiță

Între 1970–1991 a fost dirijorul Orchestrei Rapsodia română din București, susținând turnee în Polonia, Franța, URSS, Cipru, Grecia, Bulgaria, Statele Unite, Mexic, Japonia, Israel, Egipt, Argentina, Brazilia, Anglia, China, Mongolia, Spania, Italia, Elveția, Suedia, Finlanda, Norvegia, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Turcia, Ceylon, India, Birmania, Iugoslavia, Ungaria, Albania, Danemarca etc.

A fost laureat al Premiului de Stat, clasa I (1950,1951), Artist emerit al R.P.R. (1957), Artist al Poporului (1962), distins cu Ordinul Muncii, clasa a III-a (1953), Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1966)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Budi%C8%99teanu

 

Musique Populaire Roumaine Vol. 1 • Orchestra populară a Casei de Cultură din București Dirijor Ionel Budișteanu • Înregistrare în Franța la casa de discuri Vogue

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #IonelBudisteanu

0 comentarii la „Today’s Memory – Ionel Budișteanu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: