România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Miriam Răducanu

Miriam Răducanu

17 octombrie, 1924, Piatra Neamț


 

Miriam Răducanu este coregrafă, dansatoare și profesoară de dans.

Timp de 40 de ani a predat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București. După Revoluție a fost pentru patru ani profesoară de dans la Universitatea Națională de Artă Teatrala și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

A revoluționat dansul modern din România prin modul în care a adus laolaltă arte precum poezia sau muzica, reunite, în sinteză, prin forța și mesajul unei gestualități unice.

Gigi Caciuleanu, Miriam Raducanu, Johnny Raducanu

Pe lângă aportul său creator în domeniul coregrafiei, Miriam Răducanu a avut un rol esențial la nivelul descoperirii și formării unor personalități artistice, precum Gheorghe Iancu sau Gigi Căciuleanu.

Împreună cu Gigi Căciuleanu, a inițiat, la finele anilor ’60, renumitele Nocturne 9 1/2 de la Teatrul Țăndărică, manifestări artistice în care dansul, poezia și teatrul se întâlneau într-o sinteză perfectă, în care se anula granița dintre genuri.

Gigi Caciuleanu, Miriam Raducanu, Johnny Raducanu

Cele mai reprezentative spectacole ale sale: Recital de dans (1968) cu Grupul Baletul românesc (Floria Capsali, Clark Nichols, Mitiţă Dumitrescu, Oleg Danovski, Marie Jeanne Livezeanu, Trixy Checais); Spectacol extraordinar de balet (Stagiunea 1948–1949) – Turneul primilor solişti şi maeştri de balet ai Operei de Stat din Bucureşti. Cu: Floria Capsali, Mitiţă Dumitrescu, Trixy Checais, Anaida Proşteanu; Miriam Raducanu’s Company Dance (25th Edinburgh International Festival 1971); O lume pe scenă (1984) Coregrafie: Miriam Răducanu. Interpretare: actori pe scena Teatrului Municipal; Maria Tănase şi alte portrete (1986) Coregrafie şi interpretare: Miriam Răducanu

Mai mult: https://www.ziarulmetropolis.ro/miriam-raducanu-dansul-ca-o-poezie/

 

Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu • Spectacol la TNB 1998 realizat de Silvia Ghiata

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Miriam Răducanu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: