România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Florin Diaconescu

Florin Diaconescu (n. 1942)

Florin Diaconescu

19 octombrie 1942, Bușteni, Prahova


 

Florin Diaconescu a fost tenor, solist al Operei Naționale București.

Deși nu aveau prea multe posibilități materiale, tatăl său a reușit să-i ofere lecții particulare de vioară, pian și franceză.

Mai întâi a visat să ajungă violonist și să susțină concerte la Ateneul Român, după care, absolvind Institutul de Muzică, a început cariera de profesor. N-a continuat, deoarece spectacolul Evgheni Oneghin cu Valentin Teodorian, i-a declanșat în suflet microbul cântului vocal. A părăsit catedra și a devenit figurant la Teatrul Muzical din Galați.

A debutat în 1970 în opereta Liliacul de Johann Strauss, la Opera Națională din București, unde a cântat apoi în Boema, Madama Butterfly, Gianni Schicchi de Puccini, Lakme de Delibes, Manon de Massenet, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Hamlet de Pascal Bentoiu, Motanul încălțat, Bălcescu de Cornel Trăilescu, Oedipe de George Enescu, Freischutz de Weber, Don Carlo de Verdi, etc.

Povestirile lui Hoffman

A avut turnee în: Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Austria, Germania, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Turcia, Israel, Egipt, Tailanda.

Florin Diaconescu – Canțonete

Florin Diaconescu a avut o carieră bogată și diversă, formată din peste 50 de roluri de operă și operetă, zeci de concerte vocal-simfonice si recitaluri cu lieduri din literatura universală, dar, mai ales, din creația compozitorilor români: Mihail Jora, Paul Constantinescu, Pascal Bentoiu, Felicia Donceanu, etc.

Giacomo Puccini – La Bohème • Angela Nemeș & Florin Diaconescu (Teatro Verdi di Firenze, 1993)

A fost distins cu titlurile: Cel mai bun solist liric al anului (1979), Cel mai bun interpret de operă, al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor; Premiul pentru Întreaga Carieră al Fundatiei Oedipe (1997); Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004)

 

Giuseppe Verdi – La Traviata Brindisi • Victoria Bezetti & Florin Diaconescu

 

***** [In English] *****

Florin Diaconescu

19 October 1942, Bușteni, Prahova

 

Florin Diaconescu was tenor, soloist of the Bucharest National Opera, with a career of 50 years and internationally renowned

*****

 

Franz Lehar – Die Lustige Witwe • Mugur Bogdan & Florin Diaconescu (Gran Guardia di Livorno, 1992)

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Florin Diaconescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: