Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Mănăstirea Căldărușani / Căldărușani Monastery

Încheierea construcției Mânăstirii Căldărușani

20 octombrie 1638


Mănăstirea Căldărușani este una dintre cele mai mari și vechi mănăstiri ortodoxe și unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Muntenia. A fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab, pe locul unei vechi sihăstrii. A fost zidită în doar 100 de zile, între anii 1637-1638.

Lăcașul de cult se află la 40 km de București, pe o peninsulă în lacul cu același nume, într-o regiune numită odinioară Codrii Vlăsiei, o zonă acoperită de păduri imense, care se întindeau de la Slănic Prahova până la Călugăreni.

Ansamblul monahal de la Căldărușani conține mai multe monumente – Biserica Sf. Dimitrie, Biserica Sf. Ioan Evanghelistul în cimitir, o pinacotecă, Biserica Sf. Varvara și Duminica Tuturor Sființilor-Cocioc.

Lacul care înconjoară mănăstirea avea în vechime un rol de apărare în fața năvălitorilor. Zidurile rezistente ale cetăţii și impunătorul turn al clopotniţei vorbesc despre vremurile de cumpănă, când românii se adăposteau aici fugind din calea invadatorilor.

Mănăstirea Căldărușani Filmare aeriană

Mănăstirea Căldărușani a cunoscut o foarte activă viață culturală. La jumatatea secolului al XIX-lea, biblioteca sa găzduia una dintre cele mai importante colecții de carte manuscrisă și tipărită din Țara Românească. Aici, Nicolae Grigorescu a urmat cursurile școlii de pictură înființate la 1778, lăsând o colecție de desene și picturi din primii săi ani de creație

Mai mult: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-caldarusani-68165.html

 

Mănăstirea Căldărușani

 

***** [In English] *****

Căldărușani Monastery’s construction was ended

20 October 1638

Caldarusani Monastery is 40 km from Bucharest, in Ilfov County, on a peninsula surrounded by lake of the same name. The monastery, founded by Matei Basarab (1632-1654), is a beauty because the area is a place bordered by woodland and lake.

More on: http://bucharestian.com/Out_of_City/Entries/2010/1/11_The_Artistic_-_Caldarusani_Monastery.html

*****

 

Căldărușani Monastery

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – Mănăstirea Căldărușani / Căldărușani Monastery

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: