Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Ziua Armatei Romane / Day of the Romanian Army

Ziua Armatei Romane / Day of the Romanian Army

25 Octombrie


Pe 25 octombrie 1944, în luptele care s-au dus la Carei, a fost eliberat ultimul colț de pământ românesc, pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940. Sărbătorirea Zilei Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381/1 octombrie 1959, fiind posibilă abia după scoaterea sovieticilor din țară.

Este ziua de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care oștirea noastră și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român. Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a 525 702 militari români, din care 58 330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de generalul Dăscălescu și trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejește în luptele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei.

Ziua de 25 Octombrie este, prin urmare, una dintre cele mai importante sărbători naţionale, în care poporul român îşi omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat şi mai apropiat, pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie

Mai mult: https://www.romaniadigitala.ro/blog/batalia-de-la-carei-25-octombrie-1944/

În limba engleză: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Carei

 

Ziua Armatei Române – militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” retragere cu torte, Bucuresti 25 octombrie 2013

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei

0 comentarii la „Today’s Memory – Ziua Armatei Romane / Day of the Romanian Army

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: