România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Roxana Briban – Today’s Memory

Roxana Briban

28 octombrie 1971, București – 20 noiembrie 2010, București


 

Roxana Briban a fost soprană, solistă a Operei Naționale București (2000–2009) și colaboratoare a Operei de Stat din Viena (2003–2010).

A fost solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, încă de la vârsta de 6 ani, cu care a susținut peste 300 de concerte în țară și în străinătate. A absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa profesoarei universitare Maria Slătinaru-Nistor în anul 2000.

Imediat după absolvire, a debutat ca solistă a Operei Naționale din București, cu rolul Contesei din opera Nunta lui Figaro de W.A. Mozart.

W.A. Mozart – Le Nozze di Figaro Dove sono

Începutul carierei internaționale a fost marcat de debutul la Wiener Staatsoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera Carmen de Georges Bizet.

Georges Bizet – Carmen Jes dis que rien ne m épouvante

De atunci, soprana româncă a devenit invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009–2010.

Verdi – La forza del destino Pace, Pace, mio Dio • National Bucharest Opera (2006)

A rămas fidelă scenei bucureștene în timp ce a fost invitată în teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre Capitole du Toulouse, Teatro Municipal Santiago de Chile și Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seul și unde a avut prilejul de a fi alături de dirijori renumiți precum Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson și artiști celebri precum Agnes Baltsa, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Ildiko Raimondi, Michael Schade, Stephania Toczyska.

Lehar – Die lustige Witwe, Hanna • National Bucharest Opera

În octombrie 2009, a cântat pentru ultima oară la Opera de Stat din Viena, interpretând rolul Contesei Almaviva din opera Nunta lui Figaro. Ultima apariție în fața publicului a avut loc la Varșovia, în Polonia, pe data de 1 decembrie 2009, cu ocazia Zilei Naționale a României. După aproape un an de inactivitate profesională, motivată de întreruperea angajamentului fix pe care îl avusese cu Opera Națională București, încă din anul 2000, pe fondul cererilor de reziliere a contractelor internaționale primite în decurs de un an, artista a decis să-și pună capăt zilelor

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Roxana_Briban

 

Puccini – La Boheme Si, mi chiamano Mimi • Wiener Volksoper. Conductor Marc Piollet

 

***** [In English] *****

Roxana Briban

28 October 1971, Bucharest – 20 November 2010

 

Roxana Briban was a Romanian operatic soprano.

She made her debut as a soloist with the Romanian National Opera in 2000 as the Contessa in Mozart’s The Marriage of Figaro. and international debut at the Vienna State Opera in 2003 in Bizet’s Carmen as Michaela and she continued to appear there until her final season in 2009-2010.

More on: http://www.roxanabriban.com/biography.htm

*****

 

Verdi – Il Corsaro Medora’s aria, Non so le tetre immagini (2001)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #RoxanaBriban

0 comentarii la „Amintirea de azi – Roxana Briban – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: