România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Silvia Voinea – Today’s Memory

Silvia Voinea

1 noiembrie 1942, Bacău


 

Silvia Voinea este soprană de coloratură, una din marile vedete ale liricii românești, profesor universitar. A absolvit cursurile Conservatorului de muzică Ciprian Porumbescu din București la clasa Magda Ianculescu, iar în 1968 a beneficiat de o perfecționare în repertoriul mozartian la Weimar, sub îndrumarea profesorului Walter Ludwig.

Leo Delibes – Lakme Ou va la jeune Indoue

A debutat pe scena Operei Naționale din București în 1968, devenind la scurt timp Prim Solistă a acestuia. În istoria liricii românești, Silvia Voinea a rămas singura soprană de coloratură care a susținut, timp de 20 de ani, în aceeași stagiune, cele trei mari roluri destinate acestui tip de voce: Lakme, Lucia di Lammermoor și Regina Nopții.

Donizetti – Lucia di Lammermoor Regnava nel silenzio

Publicul nu o poate uita însă și în celelalte 35 de opere interpretate, în 1800 de seri, printre care: Rigoletto, Traviata, Don Pasquale, Bărbierul din Sevilla, Romeo și Julieta, Pelleas și Melisande, Paiațe, Boema, Ariadna la Naxos, Cavalerul rozelor, Căsătoria secretă, Liliacul. Vocea sa cristalină cu o precizie intonațională de instrument, tehnica de cânt și dezinvoltura jocului actoricesc au făcut ca, timp de 15 ani, să fie oaspete permanent la Opera Comică și la Opera de Stat din Berlin, la Semperoper din Dresda, la Teatrul Regal din Liege și la Opera din Klagenfurt.

Mozart – Concert Aria K.V.419 No che non sei capace

A participat la 13 festivaluri internaționale în mai multe ediții în recital sau spectacole de operă: Pamplona, Besancon, Berlin, Madrid, Sofia, Salonic, Leipzig, Aix les Bains, Copenhaga, București, Scopje, Ramatuelle și Almeria. Din 1990, este profesoară de canto la Universitatea Națională de Muzică din București

Mai mult: http://operaonair.blogspot.ro/2010/03/silvia-voinea-o-voce-de-neuitat.html

 

***** [In English] *****

Silvia Voinea

born November 1st, 1942

 

Silvia Voinea is one of the greatest Romanian coloratura soprano.

Her debut on the Opera stage in Bucharest (1968) was the start of a great career, soon becoming its first soloist. For 15 years, she is also a permanent guest at Comic Opera and Staatsoper in Berlin.

Silvia Voinea has played over 37 roles, participated in the creation of two opera films and also excelled in vocal-symphonic repertoire.

*****

 

Verdi – Rigoletto Caro nome!

 

#todaysmemory #romanifrumosi #SilviaVoinea

0 comentarii la „Amintirea de azi – Silvia Voinea – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: