Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Maria Lătărețu – Today’s Memory

Maria Lătărețu

7 noiembrie 1911, Bălcești, Gorj – 27 septembrie 1972, Românești, Botoșani


 

Maria Lătărețu a fost cântăreață de muzică tradițională și populară oltenească, una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită Privighetoarea Gorjului, Crăiasa cântecului românesc.

Maria Lătăreţu – Mai ţii minte măi dragă Marie

Încă din copilărie, a cântat la hore, nunți, petreceri boierești, etc. La 13 ani fratele artistei, Ioniță Borcan, i-a cumpărat o chitară și a învățat-o să se acompanieze. În 1937 a fost descoperită în Gorj de o echipă de folcloriști alcătuită din Constantin Brăiloiu, Harry Brauner, Tiberiu Alexandru și Mihai Pop. Încântați de vocea, stilul și repertoriul său tradițional, au invitat-o la București pentru a o înregistra.

Maria Lătărețu – Radu mamii, Radule

A cântat prima oară la Radio București pe 29 august 1937. În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr mare de emisiuni de radio și TV, a întreprins numeroase turnee atât în țară, cât și în străinătate: Polonia, Cehoslovacia, U.R.S.S., Egipt, Siria, Elveția, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia, Iordania.

Maria Lătărețu – Lie, Ciocârlie

De-a lungul carierei sale a cântat cu mari șefi de orchestră și dirijori: Gelu Barabancea, Nicu Stănescu, Ionel Budișteanu, Victor Predescu, Radu Voinescu, George Vancu, Ion Luca-Bănățeanu, Florea Cioacă, Constantin Mirea, Nicu Novac

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_L%C4%83t%C4%83re%C8%9Bu

 

Maria Lătărețu – Vă las cântecele mele

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaLătărețu

0 comentarii la „Amintirea de azi – Maria Lătărețu – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: