România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory

Today’s Memory – Constantin Baraschi

Constantin Baraschi Self Portrait - detail

1902-1966 Constantin Baraschi Self PortraitConstantin Baraschi

17 noiembrie 1902, Câmpulung – 22 martie1966, București


 

Constantin Baraschi a fost sculptor, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. Primul contact cu sculptura și cu mesteșugul cioplirii pietrei a fost reprezentat de înscrierea sa la Școala de Arte și Meserii a meșterilor italieni stabiliți în jurul anilor 1900 la Câmpulung Muscel. În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea. A părăsit această școală, în 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice. A studiat la Academie Julian în preajma lui Marcel Bouchard, apoi a urmat cursurile libere ale Academiei La Grande Chaumiere, în atelierul-școală al lui Bourdelle.

Fântânana Modurei și Aleea Cariatidelor – originalul realizat de Constantin Baraschi în 1939
Fântâna Modurei – Reconstituire de Ionel Stoicescu dupa originalul lui Constantin Baraschi
Aleea Cariatidelor din Parcul Herăstrău – reconstituită de Ionel Stoicescu în 2006_ după originalul lui Constantin Baraschi
Fata pe valuri, Galați

Debutul său public a fost la Salonul Oficial din 1925. În 1926, Baraschi a fost premiat la aceeași manifestare oficială, iar în 1927 a primit o bursă de studii în Franța. Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcul de Triumf, statuia Nicolae Bălcescu, dezvelită în 1969 la Pitești și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală

Monumentul Eroilor, Predeal
George Enescu
Ion Luca Caragiale
Bust Nicolae Bălcescu, Cișmigiu
Țăranca

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Baraschi

 

***** [In English] *****

Constantin Baraschi

17 November 1902, Câmpulung – 22 March 1966, Bucharest

 

Constantin Baraschi was a Romanian sculptor, member of the Romanian Academy, one of the most expressive sculptural art masters, highlighted by a correct rendering of the human anatomy.

Constantin Baraschi was rector at the Institute of Fine Arts in Bucharest, and the only Romanian sculptor who wrote a treatise on sculpture.

Monumentul Kilometrul Zero, București
Monumentul Kilometrul Zero
Medalionul Credința de pe Arcul de Triumf
Cântecul Faunului

He won the Gold Medal at the International Exhibition in Paris (1937), Romanian Academy Award for Sculpture (1938), Silver Medal for sculpture „Saint George” (1940) and the title Honored Master of Art (1951).

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #romanianvisualart #ConstantinBaraschi

0 comentarii la „Today’s Memory – Constantin Baraschi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: