Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – George Vraca

„Marile transformări în artă corespund marilor transformări sociale şi politice”


George Vraca

25 noiembrie 1896, București – 17 aprilie 1964, București

 

George Vraca a fost un actor renumit, director de teatru, animator, conducător de colective artistice. S-a născut într-o familie de agricultori aromâni cu originile în Pindul Macedoniei. A urmat cursurile Facultății de Agronomie, după absolvire fiind funcționar în Ministerul Agriculturii, până în anul 1916 când a fost încorporat. În această perioadă a fost și jucător al echipei naționale de rugby a României. „Războiul a fost pentru vlăstarul familiei Vraca un nou prilej de a-și ilustra numele. A luptat, căzând de mai multe ori rănit și decorat pentru frumoase acte de eroism ca tânăr ofițer în al 2-lea regimentul de grăniceri la Oituz, Cașin, Tg. Ocna, etc.” (Ioan Massoff).

Anii de război aveau să-i schimbe destinul – într-un spital de campanie din Iași i-a cunoscut pe George Enescu, Constantin Nottara și Maria Ventura, întâlnire care l-a determinat să devină actor după terminarea războiului. A absolvit în 1921 Conservatorul din București în clasa actorului Nicolae Soreanu.

Vocea lui George Vraca la Radio România Cultural

A debutat în 1919 în rolul Voievodul Nenoroc din Cocoșul Negru a poetului Victor Eftimiu. A jucat peste 150 de piese, în tragedie, dramă și comedie. Interpretările sale au excelat prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară.

Mihai Eminescu – Și dacă…

S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național: Hamlet, Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare, Din jale s-a întrupat Electra de Eugen O’Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla, Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri etc. A jucat în filme: Datorie și sacrificiu, Visul unei nopți de iarnă, Nepoții gornistului, Răsare soarele, Tudor

 

 

 

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

In English: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

 

Tudor (1962) Partea I

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #GeorgeVraca

0 comentarii la „Today’s Memory – George Vraca

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: