Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – George Vraca – Today’s Memory

„Marile transformări în artă corespund marilor transformări sociale și politice”


George Vraca

25 noiembrie 1896, București – 17 aprilie 1964, București

 

George Vraca a fost un actor renumit, director de teatru, animator, conducător de colective artistice. S-a născut într-o familie de agricultori aromâni cu originile în Pindul Macedoniei. A urmat cursurile Facultății de Agronomie, după absolvire fiind funcționar în Ministerul Agriculturii, până în anul 1916 când a fost încorporat. În această perioadă a fost și jucător al echipei naționale de rugby a României. „Războiul a fost pentru vlăstarul familiei Vraca un nou prilej de a-și ilustra numele. A luptat, căzând de mai multe ori rănit și decorat pentru frumoase acte de eroism ca tânăr ofițer în al 2-lea regimentul de grăniceri la Oituz, Cașin, Tg. Ocna, etc.” (Ioan Massoff).

Mihai Eminescu – Venere și Madonă

Anii de război aveau să-i schimbe destinul – într-un spital de campanie din Iași i-a cunoscut pe George Enescu, Constantin Nottara și Maria Ventura, întâlnire care l-a determinat să devină actor după terminarea războiului. A absolvit în 1921 Conservatorul din București în clasa actorului Nicolae Soreanu.

Mihai Eminescu – Și dacă…

A debutat în 1919 în rolul Voievodul Nenoroc din Cocoșul Negru a poetului Victor Eftimiu. A jucat peste 150 de piese, în tragedie, dramă și comedie. Interpretările sale au excelat prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară.

Vocea lui George Vraca la Radio România Cultural

S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național: Hamlet, Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare, Din jale s-a întrupat Electra de Eugen O’Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla, Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri etc. A jucat în filme: Datorie și sacrificiu, Visul unei nopți de iarnă, Nepoții gornistului, Răsare soarele, Tudor

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

In English: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

 

Tudor (1962)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GeorgeVraca

0 comentarii la „Amintirea de azi – George Vraca – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: