Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Cezar Petrescu

1 - Cezar-Petrescu-1892-1961

Cezar Petrescu

1 decembrie 1892, Hodora–Cotnari, Iași – 9 martie 1961, București


 

Cezar Petrescu a fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar, membru titular (din 1955) al Academiei Române.

A obținut licența în drept în anul 1915, dar nu a profesat, dedicându-se scrisului.  Despre Cezar Petrescu s-a spus că a fost primul scriitor profesionist, pentru că toată viaţa n-a avut altă sursă de venit decât scrisul.

Uşurinţa de a scrie era de mult recunoscută de autor, cu toate avantajele şi neplăcerile ei. Nota tot ce vedea, încă din copilărie. Scriitor fecund, care, pe urmele lui Honoré de Balzac, aspira să scrie o nouă Comedie umană, numită Cronica românească a veacului XX, a fost cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut.

Cezar Petrescu – Calea Victoriei Teatru Radiofonic

A fost redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena. A debutat în revista Facla, condusă de N.D. Cocea, publicând în 1912, o suită de articole: După un Congres, Pentru un scrib naţionalist, Răzbunarea lor. Ca scriitor, a debutat, elev fiind, cu nuvela Scrisori în celebra revistă Sămănătorul (1907), iar editorial cu Scrisorile unui răzeş (1922), publicată în mare parte în Hiena şi Gândirea.

A fost unul dintre fondatorii ziarului Cuvântul, în 1924, şi a publicat, aici, până în 1928, fragmente din romanul Întunecare, o frescă a societăţii româneşti din Primul Război Mondial, ciclul de foiletoane Carnet de vară, Scrisori din Paris, precum şi numeroase alte articole şi fragmente literare.

A fost distins pentru opera sa cu Premiul național pentru literatură (1931) și Premiul de Stat pentru dramaturgie (1952) pentru piesa Nepoții gornistului, în colaborare cu Mihail Novicov.

Cezar Petrescu – Duminica orbului Teatru Radiofonic

Opera lui Cezar Petrescu cuprinde circa 70 volume – romane: Rodul pământului, Întunecare, 2 vol, Calea Victoriei, Baletul mecanic, Greta Garbo, Duminica orbului, Oraș patriarhal; nuvele: Scrisorile unui răzeș, Flori de gheaţă; piese de teatru: Nepoții gornistului; proză fantastică și literatură pentru copii: Fram, ursul polar, Omul de zăpadă, Neghiniță; studii, note de călătorie și memorialistică

 

Fram Ursul Polar (1983)

 

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu

 

Muzeul memorial Cezar Petrescu Bușteni, Prahova

 

***** [In English] *****

Cezar Petrescu

1st December 1892, Cotnari, Iași County – 9 March 1961

 

Cezar Petrescu was a Romanian journalist, novelist and children’s writer.

As a journalist, Cezar Petrescu made himself known as one of the editors of the magazine Gândirea, (Thinking) alongside Nichifor Crainic and Lucian Blaga. For a long time, he was a member of the National Peasants’ Party, and wrote extensively for its press, especially for Aurora.

His major work consists of novels such as Întunecare (Darkening, 1928), Calea Victoriei (the name of a Bucharest avenue, 1930), Duminica orbului (The Blind Man’s Sunday, 1934), and Noi vrem pământ (We Demand Land, 1938).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #CezarPetrescu

0 comentarii la „Today’s Memory – Cezar Petrescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: