Istoria României România frumoasă Today's Memory

Today’s Memory – Sile Dinicu

Sile Dinicu

10 decembrie 1919, Bacău – 7 ianuarie 1993, București


 

Sile Dinicu a fost compozitor, dirijor, pianist și orchestrator de muzică de estradă și ușoară. A fost nepot al lui Grigoraș Dinicu. A urmat studiile muzicale la Galați cu pianistul Theodor Fucs, apoi a parcurs studiile Conservatorului Lyra din Brăila (1929–1930).

Sile Dinicu – Tu m-ai fermecat • Paula Seling & Andrei Tudor

După debutul la Radio (1936), a fost pianist în diverse formații de muzică ușoară din capitală, în 1941 a fost angajat de către Constantin Tănase în orchestra teatrului Savoy din capitală, a dirijat orchestra Teatrului Gioconda (1943–1947), unde l-a secondat pe Ion Vasilescu, iar în paralel a participat în programul localurilor bucureștene Zissu și Cina.

Din 1947 a început lunga colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, cântând la pian, apoi a devenit dirijorul orchestrei de muzică ușoară a Radiodifuziunii Române (1951), ulterior a Radioteleviziunii Române, pentru 30 de ani.

https://www.youtube.com/watch?v=XrqsimtnG6g

Sile Dinicu – Nopți cu lună în București

Ca dirijor de estradă, a realizat numeroase turnee în Israel, Franța, Germania și în țările socialiste de la acea dată, a condus formații de muzică ușoară din Portugalia (Lisabona) și Cehoslovacia (Bratislava), a făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale. A participat ca dirijor la Concursurile și Festivalurile de muzică ușoară de la Mamaia (1963–1984) și Cerbul de aur de la Brașov (1968, 1969, 1970). A compus peste 100 de melodii de muzică ușoară.

Margareta Pâslaru, Mihai Fotino şi Sile Dinicu – Fals tratat de muzică uşoară

Pentru întreaga sa activitate, a primit titlul de artist emerit, iar de-a lungul anilor i-au fost decernate numeroase premii

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sile_Dinicu

 

Medalion Sile Dinicu

 

***** [In English] *****

Sile Dinicu

10 December 1919, Bacău, România – 7 January 1993

 

Sile Dinicu was a Romanian composer, conductor and pianist, directed Theatre orchestra Gioconda, since 1951 he became conductor of light music Orchestra of the Romanian Radio, subsequently Romanian Radio and Television, for over 30 years.

Sile Dinicu – Mituri românești

He led light music bands from Portugal and Czechoslovakia, was part of national and international juries of music competitions and participated as conductor at music festivals and competitions, Mamaia and Golden Stag in Brasov.

*****

 

Sile Dinicu – Ritm de tangou • Orchestra Titel Popovici

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #SileDinicu

0 comentarii la „Today’s Memory – Sile Dinicu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: