Leonard

13 decembrie 1886, Galați – 24 decembrie 1928, Câmpulung


 

Leonard Nae a fost un renumit tenor, supranumit Prințul operetei. A debutat în 1893, la serbarea școlară după clasa I, cu cântecelul Șoldan Viteazul, al lui Vasile Alecsandri. Această primă apariție, pe scena de la Moldavia din Buzău a fost primul succes pe care Leonard l-a obținut, de copil, în teatru.

În 1900 s-a mutat la București și a devenit intern la Institutul Ottescu, una dintre școlile bucureștene bune de artă dramatică și muzică. A debutat la 16 ani în Trupa lui Poenaru, apoi a activat în Compania de operetă Grigoriu, interpretând rolurile principale din Pericola, Contele de Luxemburg, Mascota, etc. În 1909 a studiat la Paris, după care și-a continuat cariera în țară cântând în Povestirile lui Hoffman, Contesa Marița, Sylvia, Baiadera.

Kálmán – Contesa Maritza Zi-i, țigan (1927)

A câștigat o mare popularitate datorită capacităților sale muzicale, vocii frumos timbrate, talentului scenic excepțional. În 1916 a fost distribuit într-un rol în opera Werther, cu care a avut mare succes pe scena Teatrului Liric din București. În 1920, Leonard se afla la conducerea Teatrului Liric. Atunci a fost creat Sindicatul artiștilor dramatici și lirici, iar sala Teatrului Liric a fost luată din ordinul Primăriei, iar compania condusă de Maximilian și Leonard s-a stabilit, la Timișoara, făcând turnee la Arad și Oradea.

Creola (1928)

În 1924, au apărut primele semne ale bolii, dar Leonard primise două propuneri de angajament din Franța și a plecat la Paris, unde a fost angajat în urma unei audiții. În 1925 a avut debutul la Lyon, în opereta Baiadera, cu un mare succes. S-a reîntors în țară, dar nu a reușit să relanseze opereta în București. A fost rechemat în Franța, unde a început un turneu în orașul Marsilia. Boala deja se agravase, tuberculoza pe care o avea îi dădea stări de frisoane și temperatură, însă Leonard juca de parcă nu ar fi avut nimic, repurtând un succes fulminant. A urmat o serie de 40 de spectacole de mare succes susținute la Marsilia, cu săli arhipline. Întors la București, a jucat la Alhambra în opereta Fritz, 50 de spectacole la rând. Din cauza sănătății tot mai șubrede, făcea față cu greu spectacolelor, accesele de tuse se întețeau, iar la ultimul spectacol a căzut pe scenă, acesta fiind suspendat…

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Leonard

 

Balalaica

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #LeonardNae

0 comentarii la „Today’s Memory – Leonard

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: