Premiera Oratoriului bizantin de Crăciun, „Nașterea Domnului” de Paul Constantinescu
21 decembrie 1947
Conceput ca un imn de slavă, oratoriul este scris pe texte biblice – din Evangheliile după Luca și Matei, are un limbaj muzical fluent, melodios, care atinge cu iscusință emoția și sensibilitatea umană. Din nefericire, muzica sa religioasă nu a putut fi cântată în România în deceniile de dictatură comunistă, cu o singură excepţie. Una din marile creaţii ale muzicii sacre, cum s-a impus în conştiinţa europeană, Oratoriul bizantin de Crăciun, „Naşterea Domnului” a fost interpretat în primă audiţie absolută în 21 decembrie 1947 la Ateneul Român, în concertul Filarmonicii bucureștene, sub bagheta lui Constantin Silvestri şi reluat de Mircea Basarab, la ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (în anul 1967).
Primul său oratoriu, Patimile și Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paști, nu a fost interpretat înainte de 1990
https://www.youtube.com/watch?v=r15vM7PogWY
Paul Constantinescu – Oratoriul bizantin de Crăciun, „Nașterea Domnului” • Orchestra Națională Radio – Dirijor Horia Andreescu, Corul Academic Radio Dirijor: Aurel Grigoraș, Soliști: Ionel Voineag (tenor), Sanda Șandru (soprana), Claudia Codreanu (mezzosoprana), Pompeiu Hărășteanu (bas);
Today’s Memory – Paul Constantinescu’s Byzantine Christmas oratorio The Nativity of the Lord premiered
#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #PaulConstantinescu
0 comentarii la „Amintirea de astăzi – Oratoriul bizantin de Crăciun, „Nașterea Domnului” de Paul Constantinescu1 min read”