Today's Memory

Amintirea de azi – Marlene Dietrich – Today’s Memory

27 - Marlene-Dietrich-1901-1992

Marlene Dietrich

27 decembrie 1901, Schöneberg (now in Berlin) – 6 mai 1992, Paris


 

Marlene Dietrich a fost actriță și cântăreață germană.

Este prima actriță germană care a ajuns celebră în Hollywood. De-a lungul carierei, Dietrich s-a reinventat constant, începând a fi cântăreață de cabaret, fată din cor și actriță în filme germane în Berlinul anilor ’20, star la Hollywood de-a lungul anilor ’30, și în final, o interpretă internațională, devenind una din idolii secolului al XX-lea. În 1939 a devenit cetățeană a Statelor Unite.

Tatăl său, Ludwig Dietrich, un ofițer al poliției regale din Prusia, a murit când era foarte tânără, iar mama ei s-a recăsătorit cu un ofițer de cavalerie, Edouard von Losch. Marlene, care, de copil, a adoptat forma comprimată a prenumelor sale, a studiat la o școală privată și a învățat atât limba engleză cât și franceza până la 12 ani. Ca adolescent, a studiat pentru a deveni violonistă de concert, dar inițierea ei în viața de noapte de la Weimar Berlin – cu cabaretele sale de notorietate – au făcut ca viața de muzician clasic să-i pară total neatractivă. S-a prefăcut că și-a rănit încheietura mâinii și a fost forțată să caute alt loc de muncă…

În 1921, Dietrich s-a înscris la Deutsche Theaterschule al lui Max Reinhardt, iar în cele din urmă s-a alăturat companiei de teatru a lui Reinhardt. În 1923 a atras atenția lui Rudolf Sieber, regizor de casting la studiourile de film UFA, care a început să o distribuie în roluri de film mici. Ea și Sieber s-au căsătorit în anul următor și, după nașterea fiicei lor, Maria, Dietrich s-a întors să lucreze pe scenă și în filme. Deși nu au divorțat zeci de ani, cuplul s-a separat în 1929.

În același an, Dietrich a fost descoperită de regizorul Josef von Sternberg, care a lansat-o cu rolul Lola-Lola, femeia plină de viață și obosită din Der Blaue Engel (1930; Îngerul albastru), primul film cu sonor din Germania. Succesul filmului a catapultat-o în rândul vedetelor. Von Sternberg a dus-o în Statele Unite, unde a semnat cu Paramount Pictures.

The Blue Angel (1930)

Cu ajutorul lui von Sternberg, Dietrich a început să-și dezvolte legenda de femeie fatală în următoarele filme  von Sternberg: Maroc (1930), Dishonored (1931), Shanghai Express (1932),

Shanghai Express Shanghai Lil (1932)

Blonde Venus (1932), The Scarlet Empress (1934) și Devil Is a Woman (1935). Și-a a arătat o latură mai delicată în Desire (1936) regizată de Frank Borzage

Desire (1936)

și Destry Rides Again (1939)…

În timpul celui de-al treilea Reich, în ciuda solicitărilor personale ale lui Adolf Hitler, Dietrich a refuzat să lucreze în Germania, iar filmele sale au fost interzise. Refuzând nazismul („Hitler este un idiot” – a declarat ea într-un interviu din timpul războiului), Dietrich a fost considerată trădătoare în Germania

După război, Dietrich a continuat să realizeze filme de succes, precum A Foreign Affair (1948), The Monte Carlo Story (1956), Witness for the Prosecution (1957), Touch of Evil (1958) și Judgment at Nuremberg (1961).

The Monte Carlo Story (1956)

A fost, de asemenea, o interpretă populară în cluburi de noapte, având ultima apariție pe scenă în 1974. După o perioadă de retragere de pe ecran, a apărut în filmul Just a Gigolo (1978).

Filmul documentar Marlene, o trecere în revistă a vieții și carierei sale, care a inclus și un interviu al vedetei de Maximilian Schell, a fost lansat în 1986. Autobiografia ei, Ich bin, Gott sei Dank, Berlinerin („Eu sunt, mulțumesc lui Dumnezeu, o berlineză), a fost publicat în 1987. La opt ani de la moartea sa, o colecție de costume de film, înregistrări, documente scrise, fotografii și alte obiecte personale a făcut obiectul unei expoziții permanentă în Muzeul Filmului din Berlin (20000).

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marlene_Dietrich

 

***** [In English] *****

Marlene Dietrich

27 December 1901, Schöneberg (now in Berlin) – 6 May 1992, Paris

 

Marlene Dietrich, original name Marie Magdalene Dietrich, also called Marie Magdalene von Losch was a German American motion-picture actress whose beauty, voice, aura of sophistication, and languid sensuality made her one of the world’s most glamorous film stars.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Marlene_Dietrich

*****

 

Marlene Dietrich – Lili Marleen

 

#todaysmemory #MarleneDietrich

0 comentarii la „Amintirea de azi – Marlene Dietrich – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: