Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Emil Monția – Today’s Memory

Emil Monția

6 ianuarie 1882, Șicula, Arad – 15 februarie 1965, Șiria, Arad)


 

Emil Monția a fost compozitor clasic, culegător de folclor și avocat, unul dintre membrii Marelui Sfat Național Român aleși în Adunarea de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

A urmat cursuri de muzică la Timișoara, Oradea și Viena și a absolvit apoi Facultatea de Drept, cu titlul de Doctor în Drept obținut în 1906; din 1907, după obținerea diplomei, a practicat avocatura la Șiria. În primul război mondial, de pe frontul din Galiția, a ajuns în Rusia, prizonier în lagărul de la Darnița, a studiat la Kiev muzica rusească și a început să lucreze la opera de inspirație folclorică Ileana.

Emil Monția – Colindița • Corul Academic Divina Armonie, Dirijor Marius Firca

În primăvara anului 1918 s-a înrolat în Corpul de voluntari ardeleni și bucovineni, la Iași, iar în noiembrie 1918 a plecat în Transilvania pentru a participa la pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. În 1919 a fost numit consilier pe lângă Ministerul Agriculturii și Comerțului.

Emil Monția – Sus la poarta Raiului • Corul Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia

Și-a petrecut următorii ani la București, în cercurile muzicienilor români, a luat parte la fondarea operei bucureștene, fiind și unul din fondatorii Operei din Cluj și al Societății Compozitorilor Români.

Emil Monția – Sus pe cruce mi l-au pus • Corul şi Orchestra Universităţii din Bucureşti, Corul de copii al Operei Naţionale din Bucureşti, Dirijor Vasile Corjos, Soliști Smaranda Drăghici, Elena Sersea, Ionuț Gavrilă

A compus suite de doine și cântece românești pentru pian: Codrule frunză galbenă, Doină haiducească, Doina vadului, suite de colinde: Colinde pentru pian nr. 1–44, Rătăceam într-o grădină și alte piese: Fata de la Cozia, Cercel, Moștenitorul, La fântâna cu găleată

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Mon%C8%9Bia

 

***** [In English] *****

Emil Monția

January 6, 1882, Șicula, Arad County – 1965

Emil Monția was a Romanian composer, folklore collector and lawyer.

*****

Emil Monția – Sus la poarta Raiului • Romanian Christmas Carol, Academic Radio Choir

 

#todaysmemory, #Romaniafrumoasa, #istoriaRomaniei, #EmilMonția

0 comentarii la „Amintirea de azi – Emil Monția – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: