Istoria României România frumoasă Today's Memory

Amintirea de azi – Carol Benesch – Today’s Memory

Carol Benesch

9 ianuarie 1822, Jägerndorf, Imperiul Austriac/Krnov, Cehia – 30 octombrie 1896, București


 

Carol Benesch a fost un arhitect silezian de orientare istoristă și eclectică stabilit în Regatul României.

A făcut studii de arhitectură la Viena. La scurt timp după terminarea studiilor a fost adus în Țara Românească de principele Nicolae Bibescu-Brâncoveanu.

Sosirea tânărului Carol Benesch în 1847 și angajarea lui în serviciul public al Țării Românești, ca arhitecton mănăstiresc, alături de elvețianul Johann Schlatter, a marcat o etapă importantă de deschidere a marilor șantiere de prefacere a instituțiilor de cult, multe dintre ele ce se doreau a fi scoase de sub proprietatea mănăstirilor grecești din spațiul Imperiului Otoman.

A activat o bună parte din tinerețea sa pe aceste șantiere mănăstirești (Bistrița, Tismana, Arnota) și apoi și-a desfășurat activitatea în București. Principalele proiecte identificate vizau reparații la bisericile bucureștene și alcătuirea de devize și condiții contractuale pentru proiectele publice ale Departamentului Credinței.

Azilul Elena Doamna București
Spitalul Brâncovenesc București
Biserica Domniţa Bălaşa București
Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța

Experiența sa vastă și prestigiul de care se bucura în serviciul public fac ca implicarea sa să se intensifice în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin construirea Azilului Doamna Elena, continuarea șantierului Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, colaborarea în reconstruirea Bisericii Domnița Bălașa și a Spitalului Brâncovenesc, a Arhiepiscopiei Tomisului – Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.

Biserica Domnița Bălașa, Bucuresti

A fost membru fondator și primul vicepreședinte al Societății Arhitecților din România (1891–1892).

Prezența sa activă, timp de mai bine de 50 de ani, și implicarea în învățământul de arhitectură și înființarea Societății Arhitecților Români îl face pe Carol Benesch unul dintre „părinții fondatori” ai modernizării spațiului bucureștean, o personalitate de seamă care trebuie reașezată în contextul secolului al XIX-lea. (Oana Marinache)

Catedrala Sf. Petru și Pavel din Constanța

Pentru remarcabilele lucrări executate în regie proprie la Catedrala Sfântul Iosif din București, în 1881, a fost decorat de papa Leon al XIII-lea cu Ordinul Ecvestru al Sfântului Grigore cel Mare, gradul Cavaler Comandor, cea mai înaltă distincție acordată de Sfântul Scaun unui laic, fiind numit cu aceasta ocazie Carol Vallaquiensi (Carol din Valahia).

Catedrala Sf. Iosif București

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Benesch

 

5 minute de istorie: Povestea Castelului Peleş

 

***** [In English] *****

Carol Benesch

January 9, 1822, Krnov, Czech Republic – October 30, 1896, Bucharest

 

Carol Benesch was a Silesian architect of Historicism and Eclecticism orientation established in the Kingdom of Romania.

Benesch studied architecture in Vienna. Shortly after graduation he was asked by Prince Nicolae Bibescu-Brâncoveanu to come to Wallachia, where he became an architect in Bucharest. In 1865 he was nominated Chief Architect of the City of Bucharest.

Peleș Castle Sinaia
Castelul Peleș Sinaia
Peleș Castle - inside
Castelul Peleș – interior

Benesch was founding member and first vice-president of The Architects Society in Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Carol_Benesch

*****

#todaysmemory, #Romaniafrumoasa, #istoriaRomaniei, #CarolBenesch

0 comentarii la „Amintirea de azi – Carol Benesch – Today’s Memory

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: